Через світловодську рибу в Україні стався наймасовіший спалах ботулізму за 5 років

скріншот із відео

У столиці четверо людей отруїлися рибою, один чоловік помер. У всіх постраждалих медики діагностували ботулізм. Ті, хто вижив, нині перебувають у лікарні. За їхнє життя борються медики. Тим часом фахівці перевіряють рибні прилавки столиці, небезпечний продукт із Кіровоградщини знайшли і зняли з реалізації. Медики стверджують, що це наймасовіший спалах ботулізму в Україні за останні 5 років.

Про це повідомляє Перша електронна з посиланням на “5 канал“.

Звичайна в’ялена риба, куплена у супермаркеті, стала причиною смерті 40-річного киянина. Ще трьох чоловіків у тяжкому стані шпиталізовано з діагнозом ботулізм.

50-річний В’ячеслав Андріященко – один із найтяжчих пацієнтів. 12 днів тому він купив дві в’ялені рибини у супермаркеті у Броварах. Розповідає, що наступного дня відчув сильну слабкість. Нині в реанімації.

“В очах почало мерехтіти. Такий стан, дуже негарний”, – згадує потерпілий В’ячеслав Андріященко.

З двох рибин чоловік встиг з’їсти лише одну. Як виявилося, друга також була інфікована.

“Зробили експертизу, висновок показав, що у другій рибині (я її просто викинув), що та ж хвороба була”, – додає В’ячеслав.

Лікарі за життя чоловіка боролися понад тиждень. До реанімації столичного шпиталю його привезли у критичному стані, він не міг самостійно дихати. А от сироватки проти ботулізму в лікарні не знайшли.

“Куплена родичами сироватка протиботулінічна. У зв’язку з важкістю стану, вона вводилася двічі. Вісім днів він був на штучній вентиляції легень, зараз дихає самостійно”, – розповідає завідувач відділення реанімації для інфекційних хворих Олександрівської клінічної лікарні Олексій Куценко.

За словами лікарів, чоловік, якого врятувати не вдалося, звернувся до медиків занадто пізно. Токсини встигли отруїти організм.

“Переведений вже у вкрай важкому стані, і всі наші реанімаційні заходи були неефективні. Перебував він у клініці всього-навсього 8 годин, і наступив летальний випадок”, – зазначає заступник головного лікаря медзакладу Михайло Гриньов.

Горе-рибу потерпілі купували у різних супермаркетах столиці. Двоє – у “Мега-маркеті”, ще один – у “Каравані”.

У Держспоживслужбі заспокоюють, що загалом в Україні перевищень показників захворюваності на ботулізм не зафіксовано. Вони уже з’ясували, що всю заражену рибу завіз один постачальник з Кіровоградщини. Отруєну рибу, як запевнили, відучора забрали з прилавків.

Зі слів медиків, це наймасовіший спалах ботулізму в Україні за останні 5 років. Відрізнити інфікований продукт від безпечного на вигляд неможливо. Чому поширюється така інфекція та яка ситуація з антидотом до ботулізму в Україні – дивіться у сюжеті:

На Київщині чоловік отруївся світловодською рибою

Через отруєння світловодською рибою помер киянин

Поширити:

Залишити коментар:

коментар