НАБУ підозрює екс-нардепа у розкраданні коштів під час закупівель для шахт Кіровоградщини

Микола Мартиненко

Учора, 20 квітня, детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали колишнього народного депутата України, екс-голову комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Миколу Мартиненка, за підозрою у розкраданні коштів під час закупівлі уранового концентрату для ДП “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” (Схід ГЗК), якому належать Інгульська і Смолінська шахти на Кіровоградщині.

Про це учора ввечері повідомили в НАБУ.

Детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили Миколі Мартиненку про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст. 255 («Створення злочинної організації»), ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем») Кримінального Кодексу України.

Наразі готується клопотання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке ближчим часом скерують до суду.

Як повідомляє Українська правда, підозрюваного затримали прямо у будівлі, де розміщені депутатські приймальні. Мартиненко разом з детективами вийшли через боковий вихід будівлі на Кловському узвозі, 7, сіли у синій мікроавтобус і поїхали.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький у своєму Фейсбуці повідомив про деталі справи проти екс-нардепа, екс-голови комітету Верховної Ради з питань ПЕК:

“Досудовим розслідуванням установлено, що в період з 2013 року по 2016 рік злочинною організацією у складі службових осіб ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» (далі – ДП «СхідГЗК»), службових осіб «STEUERMANN Investitions und Handelsgesellschaft mbH» (далі – компанія STEUERMANN), а також групою осіб, які мали контроль над вказаними підприємствами, у тому числі Мартиненком М.В. було вчинено розтрату коштів ДП «СхідГЗК» в розмірі 17,28 млн. дол. США шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП «СхідГЗК» через австрійську компанію-посередника STEUERMANN.
У подальшому вказані кошти, перераховано на рахунки компанії STEUERMANN із використанням офшорних компаній «WARGRAVE TRADING LLP» та «DALLAS FUEL SA» керівниками та учасниками злочинної організації обернуто на власну користь”.


 Довідка:

 Державне підприємство “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” (ДП”СхідГЗК”) створене в 1951 році. Першу руду шахта “Нова” комбінату видала в 1956 році, перший кілограм концентрату урану отримали в 1959 році.

Східний гірничо-збагачувальний комбінат – це один з 28 уранодобувних центрів світу, серед яких він знаходиться в першій десятці,а також є найбільшим у Європі.

Східний гірничо-збагачувальний комбінат – єдине в Україні підприємство, що забезпечує видобуток природного урану і виробництво
його оксидного концентрату.

 Дві діючі уранові шахти комбінату за своїм енергетичним еквівалентом рівноцінні 60-ти вугільним шахтам, іншими словами, одній третині всього Донбасу.

 Комбінат географічно розташований у трьох областях:
 Дніпропетровській, Кіровоградській та Миколаївській, центральний офіс знаходиться в м. Жовті Води Дніпропетровської області.

Основна продукція комбінату – концентрат природного урану.

СхідГЗК виробляє також сірчану кислоту, гірничошахтне устаткування. Комбінат надає транспортні послуги (авто- і залізничні) , ремонтно-будівельні, науково-дослідні і конструкторські розробки, послуги зв’язку та ін.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до НАБУ підозрює екс-нардепа у розкраданні коштів під час закупівель для шахт Кіровоградщини

Коментарі заборонені.