На Кіровоградщині зловмисники знеструмили 15 сіл

Із початку 2017 року з вини зловмисників повністю або частково знеструмлювалися 15 населених пунктів області в Благовіщенському, Маловисківському, Новоархангельському, Новоукраїнському та Добровеличківському районах. Найбільше постраждав Новоукраїнський район. Тут злодії залишали без електропостачання 9 сіл, для прикладу, в Глодосах вони розукомплектували одразу три трансформатори, у Комишуватому і Новомиколаївці по два.

Усього станом на першу половину квітня пошкоджено 19 трансформаторних підстанцій. Основною метою крадіїв є трансформаторна олива. Зазвичай, активізуються вони влітку й навесні – жнива і посівна кампанія породжують додатковий попит на пально-мастильні матеріали й нечисті на руку ділки цим користуються по повній програмі. Дані оборудки були б неможливими без ринку збуту, який не ставлячи зайвих запитань щодо походження оливи забезпечують недобросовісні фермери.

Поки одні наживаються на краденому, а інші «економлять», скуповуючи його, люди потерпають без електроенергії, бо трансформатор, з якого злили оливу, просто згорає. Злодіям же проблеми сотень родин «до лампочки», їх очевидно не турбує й те, що такий промисел не лише тягне за собою кримінальну відповідальність, а й несе загрозу життю та здоров’ю самих зловмисників – електротравма з сильними опіками може стати цілком реальним покаранням за несанкціоноване втручання в працююче електрообладнання. Ризикують і скупники, адже у ПАТ «Кіровоградобленерго», як і в ряді інших енергокомпаній, застосовується методика додавання до трансформаторної оливи присадок, які в подальшому дозволяють у ході оперативних дій встановити її походження. Окрім цього, дані присадки вкрай негативно впливають на роботу двигунів та інших агрегатів, фактично «вбиваючи» їх.

Підрозділами ПАТ «Кіровоградобленерго» робиться все можливе, аби у найкоротші строки відновлювати електропостачання, організовуються наради з представниками місцевих органів самоврядування, службою захисту економіки товариства спільно зі співробітниками територіальних підрозділів ГУ Національної поліції в Кіровоградській області проводяться заходи по встановленню причетних до крадіжок оливи осіб. У цій непростій ситуації украй необхідно, аби зусилля, направлені на боротьбу зі злодіями, були консолідованими і без допомоги свідомих та законослухняних громадян тут обійтися просто неможливо. У зв’язку із цим адміністрація ПАТ «Кіровоградобленерго» звертається до мешканців області з проханням повідомляти про підозрілих осіб, котрі здійснюють діяльність у безпосередній близькості від трансформаторних підстанцій. Автономер, марка, колір автомобіля, на якому приїхали дані особи, опис їхньої зовнішності, інша інформація про них – все це може суттєво посприяти затриманню зловмисників.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар