Прокуратура вимагатиме передачі 3 неповнолітних “Білих левів” під нагляд батьків, а четвертому – домашній арешт

затримання членів організації “White lions” / © прес-центру СБ України

Кіровоградська обласна прокуратура у суді ймовірно клопотатиме про передачу трьох неповнолітніх учасників організації “White lions” під нагляд батьків та законних представників, а у зв’язку з відсутністю законного представника у четвертого неповнолітнього – про домашній арешт.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури області.

Зважаючи на значний суспільний резонанс, що викликало викриття злочинної діяльності угрупування під назвою «Білі леви», зокрема, в частині причетності до вчинення злочинів неповнолітніх осіб, керівник відділу ювенальної юстиції прокуратури області Алла Мороз уповноважена повідомити наступне:

«Одразу після встановлення факту фігурування у вказаному провадженні неповнолітніх до групи прокурорів процесуальних керівників було включено ювенального прокурора. Тому з упевненістю можу стверджувати, що затримання чотирьох неповнолітніх учасників групи «Білі леви» відбулось на законних підставах, з дотриманням всіх вимог кримінального-процесуального законодавства. Кожному неповнолітньому після затримання призначено захисника, допит проводився виключно в його присутності, а також за участі законних представників (батьків)».

Крім того, за словами Алли Мороз при поміщенні підлітків до місць несвободи порушень їх прав також не допущено.

«Після поміщення підлітків до ізолятору тимчасового тримання Кіровоградського відділу поліції ювенальним прокурором невідкладно перевірено умови їх утримання. Встановлено, що вони знаходяться окремо від дорослих, в двохмісних камерах, де забезпечено належні умови. Скарг від дітей на умови утримання не надходило. Ювенальним прокурором здійснено раптову додаткову перевірку ввечері того ж дня. Порушень прав дітей не встановлено», – зазначає ювенальний прокурор.

Насамкінець, Алла Мороз озвучила позицію прокуратури щодо обрання підліткам запобіжних заходів.

«Прокуратура у суді ймовірно клопотатиме про передачу трьох неповнолітніх під нагляд батьків та законних представників, що передбачено як спеціальний запобіжний захід ст. 493 КПК України. У зв’язку з відсутністю законного представника у четвертого неповнолітнього прокуратура клопотатиме про домашній арешт», – наголосила прокурор та додала, що у разі, якщо батьки не зможуть належно впливати на поведінку дітей, своєчасно з’являтися до слідчих на їх виклики, не вливати на свідків подій, вирішуватиметься питання щодо застосування більш суворого запобіжного заходу, як-то тримання під вартою.

Нагадаємо, учора, 27 лютого, у прокуратурі області повідомили, що здійснюється досудове розслідування за фактом вимагання, грабежів та розбоїв особами, які називають себе “Білі леви”.

Слідчі прокуратури та СБУ затримали 9 осіб і доправили їх до ІТТ. Серед них є 4 неповнолітніх, до яких у ізолятор досі не пускали батьків. Побратими затриманих стверджують, що хлопці займались пошуком педофілів у соцмережах і проводили з ними “виховну роботу”.

27 лютого ввечері 9 членам організації “White lions”, яких підозрююють у вчиненнях побиттів, розбоїв та грабежів, оголосили про підозру. Загалом, слідством було встановлено 14 потерпілих від дій угруповання, а також є 34 відеозаписи, які доводять їх провину.

Цого ж вечора, 27 лютого, близько півсотні осіб перекрили рух біля обласної прокуратури по вул. Верхній Пермській. Родичі та друзі затриманих членів організації “White lions” вимагали, щоб до них вийшли слідчі прокуратури і пояснили конкретні причини затримання хлопців та дівчат. Батьки також вимагали зустрічі зі своїми дітьми, оскільки з часу їх поміщення у ІТТ, вони з ними не бачились.

Сьогодні, 28 лютого, у Ленінському райсуді Кропивницького затриманим членам організації “White lions” будуть обирати запобіжні заходи.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар

1 коментар до Прокуратура вимагатиме передачі 3 неповнолітних “Білих левів” під нагляд батьків, а четвертому – домашній арешт

  1. Прокуратура вимагатиме суворішого покарання хуліганам, які до смерті забили молодого чоловіка на зауваження не знущатися над собакою

Коментарі заборонені.