На друковану пресу чекає поліграфічна криза?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Ціни на папір і матеріали для друку різко зросли в середньому на 25-30% в залежності від виду, розміру і якості кінцевого продукту.

Причини підвищення цін Першій електронній пояснила керівник ТОВ «Поліграф-сервіс» Галина Недолужко.

За її словами, здорожчання поліграфічних послуг пов’язане зі зміною курсу долара, тому що папір, наприклад, закуповують в Росії, а пластини та хімікати для друку – в Європі.

Таким чином, ціна на послуги більшості поліграфічних підприємств залежить від перемін на валютному ринку. На сьогодні кількість постійних замовників «Поліграф-сервісу», наприклад, не зменшилась, але подальшу ситуацію керівник товариства прогнозувати не береться.

У зв’язку з цим редакції газет зіштовхнулися з чималими проблемами. Як повідомив у своєму блозі редактор «України Центр» Єфим Мармер: «УЦ ще минулого тижня отримала великий лист з друкарні, де детально описана ситуація з папером в Україні. Це навіть не криза, це летальний випадок.»

Як відіб’ється «паперова криза» на читачах друкованої преси, стане відомо вже найближчим часом. А поки-що з’ясувалося, що не всі підприємства, які надають поліграфічні послуги, підвищують ціни для замовників.

Як запевнила Першу електронну редактор «Нової газети» Інна Тільнова, вона про підвищення цін лише чула. Представник ФОП «Журило С. Д.», яке надає поліграфічні послуги «Новій газеті», розповів, що підприємство своїх розцінок поки-що не змінює, адже всі матеріали закуповує в Україні і, відповідно, ще не відчуває впливу коливання валют.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар