Сьогодні виповнюється 115 років з дня народження єлисаветградця Юрія Олеші

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

115 років тому народився єлисаветградець Юрій Карлович Олеша – відомий письменник, автор популярного роману-казки для дітей «Три товстуни».

Книга «Три товстуни» і сьогодні користується популярністю у дітей та дорослих. У цьому Першу електронну запевнила Маріанна Маковій, завідувач відділом дитячого та сімейного читання Кіровоградської обласної бібліотеки для дітей ім. А.Гайдара.

30 березня в бібліотеці для дітей ім. А.Гайдара в рамках проекту «Полюби книжки читати» відбудеться день голосних читань уривку з повісті-казки «Три товстуни» Юрія Олеші.

Довідка:
Юрій Олеша – з’явився на світ 3 березня 1899 в Єлисаветграді (зараз – Кіровоград), в родині акцизного чиновника зі збіднілих польських дворян.

У 1902 році сім’я переїхала до Одеси, де минуло дитинство і юність майбутнього письменника.У 1921-му році Ю. Олеша влаштувався журналістом у Харкові, а за рік подався до Москви.

У 1924 році він написав свій перший прозовий твір – казковий роман «Три товстуни», присвятивши його своїй дружині – Ользі Суок. Після цього з-під його пера вийшов сатиричний роман «Заздрість» та безліч оповідань і п’єс.

У 1930 -х роках Ю. Олеша, як і багато інших представників творчої інтелігенції, потрапив під репресії й гоніння, але все ж продовжував свою творчість. Останньою світ побачила його автобіографічна книга «Ні дня без рядка», яка була опублікована в 1961 році (через рік після смерті письменника).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар