Бойовики готують провокації: їм доставили 200 комплектів польової форми ЗСУ – речник АТО

Бойовики готують провокації, щоб дискредитувати Збройні сили України.

«За даними військової розвідки співробітники ФСБ РФ доставили 200 комплектів польової форми ЗСУ з шевронами, кашкетами та знаками розрізнення на передові позиції бойовиків. 50 комплектів доставили до так званої «3-ї бригади» у Горлівці, 50 до так званої «100-ї бригади» у Донецьку для використання у районі Мар’їнки, та ще 100 комплектів до так званого «11-го полку» у Макіївці для вчинення провокацій поблизу Ясинуватої. За оперативною інформацією, одним зі сценаріїв російсько-терористичних військ є імітація наступу сил АТО в районах Донецька та з півночі на Горлівку», – повідомив полковник Олександр Мотузяник, речник Адміністрації Президента України з питань АТО, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

16-08

На Луганському напрямку бойовики відкривали вогонь по українських позиціях вздовж усієї лінії фронту. Переважна більшість обстрілів була нетривалою та проводилася у світлу пору доби, за виключенням Станиці Луганської.

«З правого берега Сіверського Дінця, після заходу сонця ворог протягом двох годин обстрілював позиції сил АТО з гранатометів різних систем, крупнокаліберних кулеметів та випустив 6 мін калібру 120 мм. Усього за минулу добу на Луганському напрямку відбулося 8 ворожих обстрілів, з них – один із застосуванням мінометів», – зазначив речник АПУ з питань АТО.

Минула доба на Донецькому напрямку відзначилася інтенсивним застосуванням бойовиками мінометів. За підрахунками Генштабу, бойовики випустили більше 160 мін вздовж лінії зіткнення. Епіцентрами бойової активності незаконних збройних формувань були північні околиці Горлівки та Авдіївська промзона – на цих ділянках відбулося 2/3 усіх обстрілів на Донецькому напрямку.

«У Авдіївці вогонь відкривали здебільшого посеред дня. Внаслідок агресивних дій окупантів українські війська відкривали вогонь у відповідь», – додав полковник Мотузяник.

Інші райони активності бандформувань – Світлодарська дуга та рубежі оборони на захід від Горлівки. Там бойовики були активними здебільшого у темну пору доби та застосовували озброєння на БМП з гранатометами та стрілецькою зброєю. У районі Донецького аеропорту – затишшя. Усього за минулу добу на Донецькому напрямку бойовики здійснили 23 обстріли, зокрема 13 – з важкого озброєння.

Найскладніша обстановка залишається на Маріупольському напрямку. Опівночі бойовики випустили 10 артилерійських снарядів по українських позиціях у Новоселівці.

«Двома годинами пізніше ворог провів потужний мінометний обстріл сил АТО у районі села Тарамчук Мар’їнського району, випустивши за півтори години 100 крупнокаліберних мін», – зазначив полковник Мотузяник.

На світанку у районі села Богданівка відбулося бойове зіткнення українських військ з бойовиками.

«Під прикриттям іншої ДРГ окупанти відкрили вогонь з гранатометів. Після 20-хвилинного бою бойовики відступили. На жаль, у результаті вогневого зіткнення з противником було поранено двох наших військовослужбовців», – розповів полковник Мотузяник.

Пізніше, близько сьомої, бойовики провели мінометний обстріл українських позицій у Водяному. За годину, міномети незаконних збройних формувань вже вели  вогонь у сусідній Талаківці.

«Після цього запанувало затишшя на всьому напрямку»,  – додав речник АПУ з питань АТО.

Режим припинення вогню бандформування порушили в обід під Новотроїцьким, де вівся снайперський вогонь  з їхнього боку. У другій половині дня бойовики провели тривалий обстріл у Широкиному, а після заходу сонця активізувалися у Мар’їнці та сусідній Красногорівці, де відкривали вогонь з мінометів та озброєння на БМП.

«Усього вчора на Маріупольському напрямку сталося 17 ворожих обстрілів, зокрема – 6 з важкого озброєння, а також 1 бойове зіткнення», – зазначив полковник Мотузяник.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих українських військових немає, 8 військовослужбовців отримали поранення.

Бойовики продовжують аеророзвідку українських позицій за допомоги безпілотників. Чотири польоти дронів зафіксували на лінії зіткнення у Донецькій області. Розвідка підтверджує інформацію, що на озброєнні бойовиків, які розташовані у Горлівці, є комплекси радіолокаційної розвідки “Зоопарк-1”.

За інформацією розвідки 7 бойовиків загинули, та ще 9 отримали поранення з 3 формувань у Донецькій та Луганській областях. Найбільших втрат зазнав так званий «9-й окремий штурмовий мотострілецький полк морської піхоти» розташований у Новоазовську.

«Встановлена особа одного загиблого бойовика. Ним виявився Володимир Сугоняка 1963 року народження. Водночас втрати бойовиків у Луганській області пов’язані з підривом на власному мінному полі, куди вони зайшли у стані алкогольному сп’яніння, намагаючись піти у “психологічну атаку” проти сил АТО», – повідомив полковник Мотузяник.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар