У Луганську бойовики не допустили ОБСЄ до складських приміщень свого військового формування

Бойовики продовжують перешкоджати діяльності Спеціальної  моніторингової місії ОБСЄ.

«З метою  приховування фактів порушень Мінських домовленостей, 13 серпня під час  візиту міжнародних спостерігачів до підрозділів так званої «2-ї окремої  мотострілецької бригади» у Луганську, ватажки бойовиків обмежили доступ місії до складських приміщень. Очевидно, окупантам є що приховувати», – повідомив речник Адміністрації Президента України полковник Олександр Мотузяник під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Це є порушенням умов Мінських домовленостей, які чітко визначають мандат місії ОБСЄ у районі проведення АТО та тимчасово окупованих територіях.

15-08

На Луганському напрямку о 10 ранку українські військові відбили напад диверсійно-розвідувального групи бойовиків поблизу Новоолександрівки. ДРГ підійшла на відстань 100 м до позицій сил АТО. «Внаслідок боїв, що тривали 20 хвилин, двоє бойовиків загинули. Ворогу лишилося тікати з поля бою. Жоден український військовослужбовець не загинув та не отримав поранення. Крім того, після бойового зіткнення, ворог намагався поцілити наших бійців з мінометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, але безрезультатно», – розповів полковник Мотузяник.

Також бойовики випустили 6 артилерійських снарядів з 122-мм установок та три 120-мм міни у районі Попасної. Поодинокі збройні провокації фіксувалися у районі села Кримське, а біля Жовтого вже третю добу фіксується діяльність снайпера  бойовиків. Усього на Луганському напрямку бойовики 8 разів порушили режим припинення вогню. Двічі застосувалася важка зброя.

На Донецькому напрямку інтенсивні бойові дії продовжуються  в Авдіївській промзоні – половина обстрілів з боку бойовиків прийшлася саме на цю ділянку. Активно застосовувалися міномети – по позиціям сил АТО випустили 44 міни з мінометів калібром 82 та 120 міліметрів. Бойовики також здійснили мінометні обстріли у районі «Шахти Бутовка», Верхньоторецького та селища Луганське, що на Світлодарській дузі. У зазначених районах, а також біля Майорська, бойовики стріляли з гранатометів, кулеметів та стрілецької зброї. «Усього на Донецькому напрямку відбулося 23 обстріли з боку бойовиків і загалом випустили 70 мінометних мін», – додав речник АПУ з питань АТО.

На Маріупольському напрямку зберігається найбільша кількість обстрілів по всій ділянці фронту. Це – єдина ділянка, де бойовики відкривали вогонь з БМП поблизу Мар’їнки, Водяного, Талаківки і Широкиного. Також активно застосовувалося важке озброєння заборонене Мінськими домовленостями – важкі міномети у районі Мар’їнки, Тарамчука, Новотроїцького і Талаківки, а також артилерійський обстріл у Новоселівки, що відбувся близько опівночі. Бойовики випустили 76 мінометних мін та 5 артилерійських снарядів. Ще 3 збройні провокації із застосуванням стрілецької зброї зафіксовані біля Гнутового, Богданівки та Старогнатівки. «Усього на Маріупольському напрямку бойовики 28 разів відкривали вогонь по позиціям сил АТО.  Варто зазначити, що на кожній ділянці фронту Збройні сили України відкривали вогонь у відповідь у разі загрози життю військовослужбовців», – зазначив полковник Мотузяник.

За минулу добу жоден українських військовослужбовець не загинув, один отримав поранення. Зараз військовий знаходиться у авдіївській лікарні. Його стан здоров’я – задовільний.

За минулу добу 3 бойовиків загинули  та 3 були поранені зі складу так званої «3-ї окремої мотострілецької бригади»  (Горлівка) та «6-го окремого мотострілецького полку» (Стаханов).

За повідомленням військової розвідки, з Росії прибуло  чергове підкріплення для бойовиків. До Донецька переміщено комплекс РЕБ “Леєр-3”, що використовується для перешкоджання GSM-зв’язку. Необхідні завади створюються безпілотниками, зокрема «Орлан-10», які входять до складу цього комплексу. До Макіївки Росія перекинула 5 танків Т-72, а до Моспиного – дев’ять паливозаправників. Також днями було поповнено боєкомплект передових  підрозділів так званої «11-го окремого мотострілецького полку» (Макіївка), що розгорнуті у районі Донецького аеропорту. До Новоазовська прибуло три  вантажні автомобілі “Урал” з боєприпасами та чотири паливозаправники.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар