У Кропивницькому відкрилась ювілейна виставка художника-земляка Фелікса Полонського

4 серпня 2016 року в Кіровоградському обласному художньому музеї відбулося відкриття ювілейної виставки творів художника-земляка, члена Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України Фелікса Михайловича Полонського «Майстер ліричного мотиву».

В серпневі спекотні дні шанувальників реалістичного образотворчого мистецтва буде радувати виставка робіт кропивницького художника Фелікса Полонського. В січні місяці митець відсвяткував своє 75-річчя, але ювілейний рік триває і ми маємо прекрасну нагоду помилуватися творами закоханого в природу, тонкого лірика й філософа – Фелікса Михайловича Полонського.

Мистецтвознавець Андрій Надєждін зазначив, що «…автор (Полонський) виробив особистий мистецький почерк. Умовність композиційного простору, гра площин, насиченість кольору, об’ємність фарби, нанесеної вертикальними чи горизонтальними мазками, формують особливу стилістику. Його твори легко впізнаються на виставках за декоративністю, графічністю манери, стриманістю кольору, особливістю формального рішення». Дійсно, можна погодитись з такими словами…

На ювілейній виставці, презентованій в стінах обласного художнього музею, представлено 50 полотен, які характеризують творчу палітру майстра ліричного мотиву. Фелікс Михайлович з притаманною йому працелюбністю плідно працює як в жанрі пейзажу, натюрморту, так і станкової картини. Тема природи  в представлених творах розкривається в лірико-романтичному настрої автора й відзначається гармонійною грою кольорів, від яких віє теплом і спокоєм: «Чари літньої ночі» (2014), «Осінній настрій» (2014), «Тихий куточок» (2012), «Зимовий ранок» (2000) і т.д. Художник звертає перш за все увагу на себе як пейзажист,який вміє за допомогою фарб передати красу навколишнього світу, стан природи у різні пори року. Щирі емоції від споглядання викликають і такі натюрморти як «Бузок» (2016), «Соняхи» (2001), «Маки» (2004), «Горобина» (2010) та ін. Також в експозиції представлено портрети близьких і рідних людей ювіляра – «Надія» (1992), «Осіннє листя» (2003). В своїй творчості митець звертається і до постатей великих українців, художньо осмислюючи їхній нелегкий шлях – «Микола Гоголь» (2009), «Досвітні вогні» (2008).

Фелікс Михайлович не знаходиться осторонь і від благодійництва. З радістю він відгукується на пропозицію надавати лоти для участі у Великодніх благодійних аукціонах, які проходять в стінах художнього музею. Так, на цьогорічному аукціоні ним було надано роботу «Сонячний день» (2014).

Під час відкриття виставки Фелікс Полонський передав до фондового зібрання Кіровоградського обласного художнього музею олійні полотна «Чумацький шлях» (1991), «Волаючий попіл» (1991) та «Насунула важка червона хмара» (2008).     

Довідково:

Фелікс Михайлович Полонський народився 1 січня 1941 року в с. Хмельовому Миколаївського району Кіровоградської області в родині військовослужбовця.

В 1968 році з відзнакою закінчив живописне відділення Іванівського художнього училища (Російська Федерація). На формування творчості художника найбільше вплинули його викладачі з фаху Троїцький Серафим Миколайович та Калашников Іван Дмитрович. Після навчання багато років працював художником-оформлювачем у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях Художнього фонду УРСР.  У 1996р. був делегатом ІІ-го з’їзду Спілки художників України від Кіровоградської обласної організації. Є активним учасником обласних, всеукраїнських та зарубіжних художніх виставок – «Виставка творів кіровоградських художників в Толбухіно, Болгарія» (1978), «Мальовнича Україна» (1991-2005), «50-річчя трагедії Бабиного Яру» (1991), «Голодомор 33» (1993), «Спорт в образотворчому мистецтві» (1998), «60-річчя Спілки художників України» (1998), «Осінній салон» (1993, 1994, 2000), «70-річчя Спілки художників України» (2008), «Барвиста Україна» (2013) та ін.

До середини 80-х років Ф.М.Полонський займався монументальним декоративним розписом і це вплинуло на розвиток всієї його подальшої творчості. Його розписи можна побачити в обласному госпіталі для ветеранів війни, в Кіровоградському державному технічному університеті, в меморіальному музеї комсомольської підпільної організації «Спартак»

(с. Красногірка, Голованіський район) та інших закладах нашої області.

У своєму активі має чимало і персональних виставок:

1993р., березень – м. Кіровоград, художній салон;

1996р., серпень – м. Кіровоград, торгівельне об’єднання «Барва»;

1999р., квітень – м. Кіровоград, художній салон;

1999р., вересень – Федеративна Республіка Німеччина, м. Вуперталь, Бармон;

2002р., листопад – м. Кіровоград, обласний художній музей;

2004 р., серпень – м. Кіровоград, обласний художній музей;

2006 р., січень – м. Кіровоград, обласний художній музей;

2011 р., січень – м. Кіровоград, обласний художній музей;

2014 р., жовтень – м. Кіровоград, художньо – меморіальний  музей О. Осмьоркіна;

2015 р., вересень – м. Кіровоград, художньо – меморіальний  музей О. Осмьоркіна;

2016 р., січень – м. Кіровоград, галерея «Єлисаветград».

У 2004 році Фелікс Михайлович був нагороджений Почесною відзнакою Міністерства культури і мистецтв України «За досягнення в розвитку культури і мистецтв», у 2007 році став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва та мистецтвознавства імені Олександра Осмьоркіна у номінації «національна традиція», а в 2011 році  відзначений  Грамотою Кіровоградської обласної ради.

Твори Фелікса Полонського зберігаються у фондах Міністерства культури України, Кіровоградському обласному художньому музеї, Кіровоградському художньо-меморіальному музеї О. Осмьоркіна та приватних зібраннях України, Росії, Франції, Німеччини, Болгарії, Австрії, Польщі, Ізраїлю, США.

Під час урочистого відкриття виставки з вітальним словом виступив перший заступник голови Кіровоградської обласної державної адміністрації Сергій Петрович Коваленко, який побажав ювіляру довгих плідних років творчої діяльності, з теплими й щирими словами звернувся й голова Кіровоградської обласної організації Національної спілки художників України Андрій Васильович Хворост, мистецтвознавець, заслужений художник України, член Національної спілки художників України, провідний науковий співробітник Кіровоградського художньо – меморіального музею О.О.Осмьоркіна Андрій Михайлович Надєждін передав поздоровлення з відкриттям виставки від колективу музею, давній друг Фелікса Михайловича – мистецтвознавець, заслужений журналіст України Броніслав Петрович Куманський з щирістю привітав художника                 з чудовим вернісажем, а від заслуженого журналіста України, головний редактора газети «З перших уст» Валерія Павловича М’ятовича ювіляр отримав в подарунок ще й книгу. Від усього колективу обласного художнього музею Фелікс Полонський отримав вітальний лист і букет літніх квітів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар