У Кіровограді відзначать 176-річчя Марка Кропивницького (АНОНС)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Завтра, 20 травня, у Кіровограді відзначать 176 річницю з дня народження українського драматурга, уродженця Кіровоградщини Марка Кропивницького. Захід відбудеться на Театральної площі. 

«Ми вирішили урочисто відзначити День народження нашого земляка. В наш час, на жаль, не проводяться пам’ятні заходи цієї великої людини і ми цю ситуацію вирішили виправити. Комітетом Верховної Ради було запропоновано перейменувати місто Кіровоград у Кропивницький і містяни мають знати більше про цю людину», – повідомили організатори заходу.

20 травня відбудеться покладання квітів до пам’ятника Марка Кропивницького.

Початок заходу о 16:00.

Довідка:

Марко Кропивницький (1840-1910): драматург, актор, режисер, театральний діяч, композитор
Кропивницький Марко Лукич – фундатор українського професійного театру; Йому належить основоположна роль у створенні національної школи театрального мистецтва, формуванні оригінального вітчизняного репертуару. Актора не раз запрошували на імператорську сцену, однак він не хотів розлучитися з батьківщиною, рідним мистецтвом, відстоюючи у такий спосіб право українців на свою мову і культуру.
Марко Кропивницький народився в с. Бежбайрак (тепер с. Кропивницьке Кіровоградської обл.) в сім’ї управителя поміщицького маєтку. У 1861-1871 рр. служив канцеляристом в установах Бобринця та Єлисаветграда (нині Кіровоград). У 1862-1863 рр. був вільним слухачем юридичного факультету Київського університету.
Після відставки 1871 р. М. Кропивницький переїздить до Одеси. Першою його роллю як актора-професіонала у складі трупи Народного одеського театру Моркових і Чернишова була роль Стецька в комедії Г.Квітки-Основ’яненка “Сватання на Гончарівці”. Місцева преса і публіка високо оцінили талант молодого актора.
Відтоді він повністю віддається сценічній і літературній творчості, працюючи в професійних театрах Одеси і Петербурга, а також в Галичині – у складі трупи культурно-освітнього товариства “Руська Бесіда”.
Царський указ 1876 р., яким заборонялись “різні сценічні вистави і читання на малоросійському наріччі”, змусив М. Кроливницького знову працювати в російських трупах. Коли ж 1881 р., хоч і з цілим рядом обмежень, були дозволені спектаклі українською мовою, М.Кропивницький разом з антрепренером Г. Ашкаренком заснував у Кременчуці першу українську професійну трупу, що швидко здобула популярність в Україні та за її межами й увійшла в історію вітчизняної культури під назвою “театр корифеїв”. Згодом М. Кропивницький виходить з цієї трупи і організовує нову, яка за довгі роки свого існування стала школою для багатьох славетних діячів українського театру.
М. Кропивницькому належить першорядне місце у формуванні оригінального вітчизняного репертуару. І сьогодні не сходять зі сцени його класичні драми і комедії: “Дай серцю волю, заведе в неволю”, “Доки сонце зійде, роса очі виїсть”, “Глитай, або ж Павук”, “Чмир”, “Скрутна доба” та ін. Актор створив чимало сценічних образів на власному драматургічному матеріалі, а також за творами інших авторів. М. Кропивницький відомий не лише як видатний драматург, актор, режисер, він також є автором ряду музичних творів, які відзначаються високою професійністю та мелодійністю (дует “За сонцем хмаронька пливе”, пісня “Соловейко”).
Непересічні організаційні здібності М.Кропивницького поєднувались з потужним талантом режисера-реформатора, який тяжів до синтезу слова, музики, пісні і танцю, започаткувавши традиції класичної музично-драматичної вистави. Його називають “батьком українського професійного театру”. Того, що встиг зробити за своє життя Марко Кропивницький як драматург, актор, режисер, антрепренер і композитор, цілком досить, щоб ім’я його назавжди збереглося в пам’яті українського народу і в історії світового мистецтва.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар