У Кіровограді вшанували Георгія Флоровського

День пам’яті Георгія Флоровського пройшов в обласному краєзнавчому музеї.

Визнаний і авторитетний православний богослов Георгій Флоровський стояв біля витоків євразійського руху, був активним екуменістом і одним із головних засновників Всесвітньої ради церков, пише сайт «Тусовка».

Історичні заслуги і виключна ерудиція Г.В.Флоровського визнаються не тільки теологами, а й знаними філософами, істориками і славістами. Його твори вивчаються в учбових закладах і використовуються вченими всього світу.

Флоровський Георгій Васильович (1893—1979) — завідувач кафедри Богословського інституту в Парижі (Франція), декан Свято-Володимирської духовної академії в Нью-Йорку (США), викладач Гарвардського та Прінстонського університетів. Історик церкви.

Народився 9 вересня 1893 року  у передмісті Єлисаветграда Ковалівці (тепер – Кіровоград). Навчався на історико-філологічному факультеті Одеського університету; 1920 р. був обраний його приват-доцентом. Того ж року виїхав до м. Праги. 1926 р. переїхав до Парижа, був професором і завідувачем кафедри патрології Богословського православного інституту. 1932 р. прийняв сан священика. Під час 2-ї світової війни жив у Югославії; у 1945—1948 рр. — знову в Парижі. 1948 р. виїхав до CША; жив у м. Нью-Йорку, де був професором (пізніше — деканом) Cвято-Володимирської духовної академії. Входив до складу Виконавчого комітету Всесвітньої ради церков, викладав у Гарвардському та Прінстонському університетах. Відзначився як історик церкви. У працях «Cхідні отці четвертого століття», «Візантійські отці» та ін. розглядав історію християнства періоду Римської та Візантійської імперій. Широкий історико-філософський нарис російського богослов’я та релігієзнавства зробив у фундаментальній праці «Шляхи російського богослов’я». Помер у м. Прінстоні.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар