У Кіровограді не заборонятимуть торгувати цигарками на вулиці?

У проекті наказу, підготовленому Мінекономрозвитку, виключено норму щодо визначення органами місцевого самоврядування місць, в яких заборонено продаж тютюнових виробів, як це передбачено вимогами Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Про це йдеться на офіційному сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами буде впорядковано задля захисту прав підприємців, повідомив директор департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Михайло Куницький.

За його словами, Мінекономрозвитку підготувало проект наказу, направленого на усунення протиріч між законодавчими нормами та Правилами роздрібної торгівлі тютюновими виробами, які можуть створити перешкоди суб’єктам господарювання при здійсненні роздрібної торгівлі тютюновими виробами і стати підґрунтям для виникнення конфліктних ситуацій між підприємцями й органами контролю. Зокрема, виключено норму щодо визначення органами місцевого самоврядування місць, в яких заборонено продаж тютюнових виробів, як це передбачено вимогами Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

«На сьогодні від органів місцевого самоврядування надходять пропозиції щодо внесення змін до зазначеного Закону стосовно надання їм права обмежувати місця продажу алкогольних напоїв і тютюнових виробів. У разі надання їм таких повноважень, може зменшитися кількість суб’єктів господарювання сфери роздрібної торгівлі тютюновими виробами, натомість тіньовий обіг зазначеної продукції зросте», – зазначив директор департаменту.

Експерт Міністерства попередив також про інші негативні наслідки обмеження роздрібної торгівлі тютюновими виробами: скорочення робочих місць, банкрутство підприємств роздрібної торгівлі та виробників, а отже – зменшення поповнення бюджету.

Михайло Куницький додав, що запропоновані зміни сприятимуть підвищенню рівня торговельного обслуговування населення й захисту прав споживачів. Скажімо, відповідно до сучасних вимог і Закону України «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», викладено положення щодо максимальної роздрібної ціни та медичних попереджень, які наносяться на упаковку тютюнових виробів.

Положення Правил щодо максимального рівня вмісту смол і нікотину в димі сигарет викладено згідно із Законом України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення». Окрім того, проектом визначено місця роздрібного продажу, в яких заборонено розміщувати інформацію про товар. Також Правила доповнено новим пунктом 24 щодо заборони реклами тютюнових виробів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар