Оновлений обласний краєзнавчий музей запрацює наприкінці лютого

Відкриття оновленого музею відбудеться 28 лютого 2014 року – у день відзначення 75-ї річниці утворення Кіровоградської області. А згодом планується відкрити ще й відділ природи, над оформленням якого нині працює заслужений художник України Андрій Надєждін.

Про це повідомляє тижневик «Народне слово».

Вже сім років мешканці і гості обласного центру позбавлені можливості відвідувати Кіровоградський краєзнавчий музей, який розташований у приміщенні, що є перлиною архітектури кінця XIX – початку XX століть (будинок Барського), виконаної у стилі «ранній модерн». Саме стільки років двері музею зачинені для відвідувачів – триває реставрація.

Два роки тому закінчився ремонт самої будівлі (фасаду та інтер’єру), замовником якого було управління капітального будівництва облдержадміністрації. Проте музей не міг функціонувати на належному рівні, адже все виставкове обладнання було непридатним для експлуатації, а предмети експозицій в основному виставлялися у фондових меблях. Було прийнято рішення повністю оновити оформлення закладу.

Ескізний проект на оформлення експозиції виготовив заслужений художник України Семен Равський, з яким працював колега Валерій Губенко. До речі, Семен Леонідович – наш земляк, кіровоградець. Нині він працює головним художником Музею історії міста Києва, а в його творчому доробку – оформлення музеїв імені Богдана та Варвари Ханенків, Олександра Пушкіна, Михайла Грушевського, Михайла Булгакова, Музею культурної спадщини, а тепер ще й Кіровоградського краєзнавчого.

За його проектом протягом року підприємством «Інтерресурси» було виготовлено і змонтовано виставкове обладнання з підсвічуванням та професійне освітлення, яке не шкодить експонатам.

Художники втілили в життя нову концепцію оформлення нашого музею. Вже незабаром відвідувачі зможуть на власні очі побачити нові експозиції: зал археології, відділ етнографії, зал історії краю ХІХ століття, зал промисловості, музей історії місцевого самоврядування, відділ історії краю довоєнного періоду, зал Великої Вітчизняної війни, а також відтворення кабінету Володимира Винниченка і зал колекції Ільїна. Усі деталі оформлення працівники музею поки що тримають у таємниці, адже, за їхніми словами, такої експозиції в області ще ніколи не було.

Як розповіла директор музею Наталія Агапєєва, колективу вдалося добитися, аби Національний реставраційний центр України реставрував кабінет В.Винниченка цілком безкоштовно, таким чином зекономили для області майже 200 тисяч гривень.

Щодо колекції Ільїна, то у новоствореному залі буде виставлено частину зібраних ним раритетів, які не демонструвалися майже 20 років, адже такі цінні речі потребували відповідного захисту. Нині ж приміщення забезпечене усіма видами охорони.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар