У Кіровограді відначать ювілей Павла Тичини (АНОНС)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

3 лютого о 14.00 у відділі обслуговування користувачів відбудуться літературні читання, присвячені 125-літтю Павла Григоровича Тичини під назвою “Послав я в небо свою молитву”.

Відвідувачам заходу постать поета відкриється всіма своїми взаємосуперечливими гранями, адже він був водночас і князем української поезії, й конгеніальним пророком національної революції, і хліборобським Орфеєм, і співцем червоного Жовтня, й основоположником української радянської літератури, поетом-лауреатом і поетом-академіком, полум`яним трибуном і ніжним ліриком, феноменом доби, живою мумією, й ідеологемою радянської епохи.

Доля його була трагічною. “Диявольська сталінщина, що розстріляла українське духовне відродження, – за словами Василя Стуса, – репресувала Павла Тичину славою, одягнувши на нього блазенський ковпак, змусивши писати під диктат людогубів. Його убили заживо. Це було сходженням поета на Голгофу”.

Творчий шлях П.Г.Тичини тривав шість десятиліть. Не був цей шлях простим. Скільки болісних роздумів, переживань, передчуттів нових, не завжди бажаних і гармонійних, нерідко грізних, трагічних змін тривожно пульсує в його віршах, щоденникових записах… Його творчість – неординарна, складна, милозвучна і багатогранна. І шліфований катрен, і розмаїтий верлібр, і поетична проза – все поєдналося в одній схвильованій бентежній душі Павла Тичини. В ньому органічно переплітався талант живописця, поета й музиканта.

На читаннях образ митця постане в усіх його іпостасях. Мелодії, відтворені студентами Кіровоградського музичного училища, наблизять епоху, в яку жив поет і музика Павло Тичина, глибше розкриють образ самого літератора.

Ближче познайомитись із перипетіями долі багатогранного митця, багатством поетичного світу, обдаруваннями художника гості зможуть завдяки розповідям науковців Григорія Клочека, Олега Поляруша, Марії Фоки, Надії Гармазій.

Філігранність ліричного слова поета відсвічуватиме у віршах, які прочитають студенти-філологи Кіровоградського державного педуніверситету імені В.Винниченка.

Сподіваємось, що любителі поезії, музики й живопису відкриють для себе ще одну неповторну сторінку в мистецтві.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар