Кіровоградській міськраді не вдалося відсудити сквер «Центральний»

Кіровоградській міській раді не вдалося в судовому порядку розірвати договір оренди земельної ділянки площею 0,64 га, яка знаходиться по вул. Преображенській в Кіровограді (центральний сквер).

Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 18 грудня, повідомляють «Наші гроші».

Цю ділянку за договором від 16.05.2006 отримало в оренду на 49 років для розміщення комплексу «Сквер «Центральний» ТОВ «Укрсфера».

У лютому цього року комісія міськради встановила, що на орендованій ділянці на 25% зруйнована тротуарна плитка, «кошики для сміття, ліхтарі та лавочки мають непривабливий вигляд», територія занедбана і утримується у неналежному санітарному стані.

Крім того, фірма використовує ділянку не за цільовим призначенням, встановивши торгові кіоски, і здала частину землі в суборенду без згоди міськради. Чиновники вирішили розірвати договір оренди і звернулися до суду. Однак, суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову відмовили. Своє рішення вони мотивували тим, що міськрада не довела порушень з боку «Укрсфери».

Суд вказав, що матеріали справи не підтверджують, що встановлені у сквері кіоски належать саме фірмі. При цьому «Укрсфера» заявила, що кіоски не її і торгівлею вона не займається. А відповідно до законодавства, фірма не зобов’язана здійснювати контроль за несанкціонованою торгівлею іншими особами, які мають вільний доступ до скверу.

Акт перевірки, складений міською радою, суд не прийняв як доказ, оскільки перевірка проводилася за відсутності представників «Укрсфери». Крім того, в акті не зазначено, які саме санітарні та природоохоронні норми порушила фірма.

Суд також вказав, що умовами договору оренди «Укрсфері» надано право передавати ділянку в суборенду. При цьому не передбачено необхідність отримання письмової згоди міськради. Головне – не змінювати цільове призначення землі. Таким чином укладений у 2008 році договір суборенди із ВАТ «Кіровоградобленерго» не є порушенням.

Фото УЦ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар