У Кіровограді видали посібник, який допоможе військовим долати стресові ситуації

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сьогодні, 16 грудня, кіровоградцям презентували посібник з психологічної підготовки військових «Тренінги для психологічної підготовки та адаптації військових до бойових дій», який видало місцеве видавництво «Імекс» у 150 екземплярах. Як зазначають автори посібника, книга буде корисною для військовослужбовців усіх рангів, але в першу чергу – для командирів, які працюють з особовим складом.

«Ця книга – майже 2 роки мого життя, – розповідає один з авторів посібника, інструктор-психолог Центру медико-психологічної реабілітації «КОМ-ПАС» Андрій Фоменко. – І на її створення мене надихнули наші загиблі спецназівці – Сергій Сенчев та Володимир Степанок. Ці люди, будучи психологічно освіченими, робили все, щоб підтримати своїх підлеглих. І ця книга – частина дяки їм. Всі методики і прийоми, що тут описані, перевірені на практиці. І цим ми завдячуємо керівництву та військовим 3-го полку спецназу, 28-й та 57-й бригаді, 17 танковій бригаді та іншим військовим підрозділам, які я не маю права називати. Адже на початку цієї війни мало хто з психологів знав, як звертатися до солдат, що їх турбує, якої саме допомоги вони потребують. Ми, психологи, інтегрувались у їхнє життя як могли, щоб зібрати цей матеріал: приходили у військові частини, їздили в зону АТО. На основі цього досвіду і було створено першу в Україні тренінгову програму для військових».

Керівник Кіровоградського осередку ГО «Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій» та один з авторів посібника Анна Колєва розповіла, що ця книга – це лише перший етап психологічної підготовки для військовослужбовців. Найближчим часом кіровоградські психологи планують розпочати роботу над другою книгою, яка буде написана спеціально для спецпризначенців.

«Ми не можемо до кожного бійця приставити психолога, але ми можемо навчити їх психологічного контролю. Можемо дати їм той необхідний мінімум знань, які допоможуть їм правильно зреагувати у стресовій ситуації».

Під кінець презентації посібника «Тренінги для психологічної підготовки та адаптації військових до бойових дій» психологи подарували 4 книги для бійців для 3-го полку спецназу. Інші примірники посібника також знайдуть своїх адресатів – отримати його  можна Центрі медико-психологічно реабілітації «КОМ-ПАС».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар