Ситуація в зоні АТО 28 листопада (ІАЦ РНБО)

Вчора обстановка в зоні АТО значно покращилася. Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник  адміністрації Президента України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Донецький напрямок

За минулу добу було зафіксовано 10 епізодів порушення режиму тиші з боку ворога; всі – на цьому напрямку. Обстріли здебільшого були неприцільними і зазвичай тривали до 10 хвилин.

Ворог кілька разів вів вогонь у бік наших позицій на Світлодарській дузі. Це сталося поблизу сел. Луганське, східніше від автодороги Дебальцеве – Артемівськ.

На околицях Горлівки бойовики порушили режим тиші у сел. Зайцеве та у сел. Новгородське.

Також протягом дня ворог здійснив серію провокацій на західних околицях Донецька. Зокрема, південніше Авдіївки наші позиції були обстріляні з БМП-2, а у Красногоровці – з 82-мм міномета (при цьому було випущено 2 міни).

За минулу добу внаслідок бойових дій жоден український військовослужбовець не загинув і не був поранений.

Проте 5 українських військовослужбовців отримали поранення внаслідок підриву на вибухових пристроях. Це сталося поблизу сел. Новгородське та Новотроїцьке у Донецькій області.

Співробітники СБУ затримали двох спільників бойовиків

Один з них передавав бойовикам інформацію про місця дислокації українських підрозділів та корегував вогонь артилерії. Оперативники вилучили у нього детальні мапи, флеш-носії та засоби зв’язку. Ще одним інформатором виявилася жінка, яка 9 місяців передавала окупантам інформацію про дислокацію сил АТО у Волноваському районі Донецької області. Ворог використовував цю інформацію для корегування артобстрілів наших позицій.

Троє колишніх бойовиків повернулися додому, скориставшись програмою СБУ «На тебе чекають вдома!»

Перший потрапив у заручники до бойовиків у липні 2014 року та після знущань, фізичного і психологічного тиску погодився вступити до лав бандформування «ЛНР», але невдовзі втік.

Другий екс-бойовик приєднався до НЗФ ще у червні 2014 року, вартував на блокпостах в окупованому Краматорську, а після його звільнення  – обслуговував бронетехніку ворога.

Також він пройшов військову підготовку в тренувальному таборі у Ростові-на-Дону під керівництвом кадрових російських військових. Розчарувавшись в ідеях так званого «русского міра», чоловік скористався програмою СБУ й повернувся до родини.

Третій бойовик перевозив продукти харчування для бойовиків. Через зневажливе та агресивне ставлення до себе, він вирішив повернутися додому й зв’язався з українськими правоохоронними органами. Нині чоловік живе мирним життям.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар