Кіровоградщина. Спогади про голодомор: «Бог ніби подарував нам другий шанс…»

Третій рік поспіль в Новоукраїнському районі напередодні Дня пам’яті жертв голодомору та політичних репресій з ініціативи народного депутата України Станіслава Березкіна відбувається благодійна акція «Поділись хлібом заради майбутнього!». Нинішнього року представники благодійного фонду народного депутата «Добротвір» спільно з представниками територіального центру відвідали 130 свідків голодомору та передали їм хліб, як символ життя, достатку, благополуччя.

…Щороку коли чи то перші осінні морози вкривають землю, чи сіра осіння сльота смутком окутує душу Галини Петрівни Грози вона знову згадує материнські розповіді про отой жахливий 33 рік. – «Здавалося, що межу людського болю вже давно перетнуто. Аж ні, голодна смерть вкотре переступала пороги наших домівок і забирала своїми кістлявими руками чергове життя, – розповідає пенсіонерка. – Одного разу, від відчаю, мати узяла на руки мене та мого брата Володьку і хотіла пригнути з нами в криницю. Вона не могла бачити наші голодні оченята і від розпуки хотіла закінчити такі муки раз і назавжди. Але, на щастя, батькові вдалося зупинити її, і Бог ніби подарував нам другий шанс на життя. Ми вижили…»

Це дуже страшно, коли діти прокидались вранці, а поряд з ними були холодні тіла їх рідних – матері, батька, братів та сестер. І хіба можна передати той невимовний біль матері, яка, притискаючи холодне тільце своєї дитини, назавжди запам’ятає останні слова дитяти « Мамо, їсти…».

Олена Комісаренко для Першї елетронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар