Кіровоградські мамологи: «Рак молочної залози – це не вирок» (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 17 жовтня,  у Кіровоградському обласному онкологічному диспансері, з нагоди проведення місячника профілактики раку молочної залози, було проведено відкриту лекцію щодо природи цього захворювання, його профілактики та методів самообстеження.

 Своєрідний «День відкритих дверей» відвідали  колишні і нинішні пацієнти медичного закладу, і просто небайдужі до свого здоров’я жінки. Мета заходу заклик вчасно приходити на обстеження, оскільки за словами лікарів, майже 70% жінок мають різноманітні захворювання (від гінекологічних до хронічної депресії і стресу), які стають фоном для розвитку злоякісних пухлин.

Завідувач мамологічного відділення Ганна Богатирь наголосила на тому, що проходження медоглядів має бути обов’язковим для усіх жінок репродуктивного віку, до того ж чим старшою стає представниця прекрасної статі, тим більша ймовірність виникнення захворювань: «У структурі захворюваності серед жінок, рак молочної залози займає 1-е місце, говорить лікар.До прикладу, після встановлення діагнозу «рак» за рік у нас помирає 18% пацієнток, у той час як в Америці цей показник становить лише 2%».

Одним з учасників інформаційно-роз’яснювального заходу став колишній головний лікар диспансеру, а нині депутат Верховної Ради України, Костянтин Яриніч. Онколог повідомив, що в Америці такі заходи проводяться з 1985-го року,  а у нашому онкодиспансері лише з 2005-го. Але навіть попри десятирічний досвід, наші співвітчизники не довіряють лікарям і залишаються досить інертними: «Зараз простежується спад зацікавлення людей. Вони просто не усвідомлюють, що для того, щоб не захворіти, необхідно  просто прийти й почути». Цього року, для залучення більшої кількості наших мешканців (адже на рак грудей хворіють не тільки жінки (99%), але й чоловіки (1%), адміністрацією було вирішено запровадити безкоштовні обстеження молочної залози. Терміни проведення своєрідного «зеленого коридору» обстежень будуть повідомлені пізніше.

Ганна Богатирь зазначає, що третина жінок, які приходять на обстеження, вже мають захворювання у запущеній стадії, але бувають і випадки агресивного протікання хвороби внаслідок несвоєчасного і неправильного лікування.

Мамолог розповіла історію 28-річної пацієнтки, захворювання якої за три місяці перейшло зі стадії підозри на пухлину – до раку молочної залози з метастазами у лімфатичну систему під пахвами: «Коли у дівчини запитали, що вона робила ці 3 місяці, вона повідомила про те, що була у знахарки і та їй порекомендувала лікування горілчаними компресами. Це при тому, що пухлини, особливо злоякісні у жодному разі не можна прогрівати!».

Лікар-хіміотерапевт Андрій Гардашніков висловиви своє занепокоєння  людським невіглаством і інфантильністю: «Багато пацієнтів скаржаться на черги. Але це абсолютно нерозумна «відмазка»! Так, до нас з’їжджаються з усієї області і платять за обстеження на нашому мамографі по 130 грн. І це при тому, що у кожному районному центрі можна абсолютно безкоштовно пройти мамологічне обстеження, а за 20 грн і записати його результати на диск. І тоді вже приїхати до нас  за подальшим  лікуванням».

У рамках проекту, наприкінці зустрічі, було показано короткометражний, але досить інформативний фільм про техніку проведення самообстеження.

Таким чином, місячник профілактики раку молочної залози покликаний звернути увагу мешканців нашої областіна серйозність ризиків захворювання на цей вид раку. А також поінформувати жінок, про вирішальні чинники у  його запобіганні.

Катерина Білоконь для Першої електронної

Фото автора

Поширити:

Залишити коментар:

коментар