Громадське опитування за 600 тис. грн: демократія чи гроші на вітер?

Згідно з пакетом законів про декомунізацію до 21 листопада Кіровоград має отримати нову назву, через яку у місті вже не перший місяць тривають інформаційні баталії. Кіровоградці розділились на два табори: частина вимагає дати місту українську назву, інша – повернути Єлисаветград. Кіровоградська міська рада вирішила провести громадське опитування щодо перейменування Кіровограда, на яке з місцевого бюджету було виділено більше, ніж півмільйона гривень. Це в свою чергу призвело до мітингів та акцій протесту з боку кіровоградців, які не згодні з таким використанням коштів громади.

«Громадське опитування – виключно ініціатива депутатів міської ради. Вони зібрались і вирішили, що рішення про назву міста має бути прийняте з урахуванням думки якомога більшої кількості мешканців міста. Не секрет, що більшість у міській раді збирається підтримати назву Єлисаветград. І щоб це не було думкою 44 чи 50 депутатів, вони хочуть свої рішення підтвердити результатами громадського опитування», – коментує ситуацію начальник відділу з питань внутрішньої політики Кіровоградської міської ради Сергій Запорожан.

Така позиція міськради сподобалась не всім кіровоградцям. Як уже повідомляла Перша електронна газета, 5 жовтня у місті презентували новий громадський рух «Антиреванш», активісти якого виступають проти недоцільного, на їхню думку, використання коштів на опитування. Антиреваншисти вже двічі пікетували міську раду, а 13 жовтня прийшли на засідання 52-ї сесії міськради з проханням відмінити рішення про проведення громадського опитування.

«Ми не проти перейменування як такого, ми проти проведення громадського опитування, яке ні на що не впливає, – коментує позицію антиреваншистів активіст Дмитро Сінченко. – По-перше, рішення щодо нової назви для міста приймає Верховна Рада, а не міська. По-друге, це опитування дуже легко сфальшувати – воно відбувається за непрозорою процедурою і взагалі незрозуміло яким чином його можна проконтролювати. Справа у тому, що ЦВК не дозволила скористатися списками виборців. Відповідно, не можна дізнатися хто, де і скільки разів проголосує. І, по-третє, виділяється досить велика для міського бюджету сума – 600 тис. грн. Враховуючи ситуацію в країні – це нераціональна витрата коштів платників податків. Крім того, ми вимагаємо, щоб з переліку варіантів перейменування взагалі прибрали імперську назву Єлисаветград».

І справа тут не лише коштах, а й змінені процедури опитування, яке спочатку мали проводити разом з місцевими виборами – видавати окремі бюлетені на виборчих дільницях. 20 серпня координаційна група з питань організації підготовки та проведення громадських слухань ухвалила Положення, згідно якого опитування буде проводитися за схожою на вибори процедурою. Згідно цього Положення кіровоградці мають право лише один раз проголосувати за нову назву міста на виборчій дільниці 25 жовтня, попередньо пред’явивши паспорт і отримавши опитувальник. Голосувати необхідно у спеціально відведених кабінках. Опитування здійснюється з 8.00 до 20.00 за місцевим часом. Скриньки з опитувальниками розкриваються дільничною комісією з опитування після оголошення головою комісії закінчення голосування.

Відповідне Положення затвердили 22 вересня на 52-ій сесії міськради. А вже 13 жовтня, депутати внесли зміни до нього. Як повідомляється на сайті міськради, оновлений варіант передбачає, що громадське опитування буде проводитися просто на вулиці, у звичайних наметах. Голосуватимуть кіровоградці тут же, а не в закритих кабінках.

Юристи рішення Кіровоградської міськради провести громадське опитування взагалі називають перевищенням своїх повноважень. Адже  ст. 13 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні» регламентує проведення громадських слухань, а не громадських опитувань. Відповідно до норм згаданої статті порядок організації громадських слухань визначається статутом територіальної громади. Пунктом 2.7. Статуту територіальної громади міста Кіровограда, прийнятого рішенням Кіровоградської міської ради четвертого скликання № 1707 від 31 січня 2006 року, не передбачено проведення громадських слухань у формі громадського опитування. Натомість чітко виписано процедуру проведення громадських слухань. Отже, результати кіровоградського опитування за 600 тис. грн не матимуть жодної юридичної сили.

«Чинним в Україні законодавством не передбачено проведення громадського опитування, як форми вираження думки жителів територіальної громади з тих чи інших питань та не визначено самого поняття, – коментує рішення міськради юрист Володимир Кудря. – Кіровоградська міська рада, приймаючи рішення про проведення громадського опитування щодо перейменування міста, вийшла за межі повноважень, передбачених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також суперечить Статуту територіальної громади міста Кіровограда. Навіть, якщо допустити проведення громадського опитування з урахуванням того, що сама процедура не визначена законодавством, його необхідно проводити за принципом аналогії закону, відповідно до законодавства про вибори та референдуми. Затверджене міською радою положення про організацію підготовки та проведення громадського опитування суперечить виборчому законодавству. Зокрема, порушується один з основних принципів виборчого права – таємність волевиявлення. Проведення опитування в наметах біля виборчих дільниць, не забезпечуючи при цьому умов для таємного волевиявлення (облаштування кабінок для таємного голосування), не може показати реальну думку громади щодо перейменування міста, оскільки є значний ризик стороннього впливу на громадянина. Та й один і той же громадянин може декілька разів взяти участь в опитуванні на всіх пунктах його проведення, оскільки не прописано механізму контролю за процесом опитування та не передбачено виготовлення списків громадян по кожному пункту опитування (за аналогією списків виборців на кожній виборчій дільниці). Будь-які результати такого опитування не можуть лягати в основу рішень міської ради».

Тетяна Колісник, Перша електронна газета

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар