Тюрма – шахрайство – тюрма. Романтика кіровоградських кібершахраїв

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Двох кіровоградців викрито у вчиненні шахрайств. Зловмисники продавали через мережу Інтернет неіснуючі чи несправні запчастини до комп’ютерної техніки. Від дій шахраїв потерпіли 8 громадян з різних регіонів України. Загальна сума збитків склала майже 11 тисяч гривень.

У ході досудового розслідування було встановлено, що 22-річний житель обласного центру, раніше судимий за аналогічні злочини, розмістив на одному з веб-ресурсів оголошення про продаж деталей до техніки, яких в дійсності у нього не було.

Аби замести сліди власної незаконної діяльності, чоловік запропонував 19-річному кіровоградцеві його стати спільником. Хлопець мав відкрити на своє ім’я декілька карткових рахунків та знімати з них грошові кошти, що надходитимуть від покупців, і передавати їх організатору «бізнесу». Крім того, поплічник повинен був відправляти замовникам замість товару посилки з непрацюючою технікою, або ж з пральними засобами. За такі послуги шахрай в якості винагороди пообіцяв спільнику 10% від кожної суми. Кіровоградець погодився на пропозицію та виконував умови знайомого.

Упродовж кількох місяців на гачок шахраїв потрапили 8 жителів з різних областей України. Громадяни замовляли обраний товар, перераховували передоплату, але покупки не отримували взагалі, або лише несправні запчастини до комп’ютерної техніки.

Отриманні в незаконний спосіб кошти зловмисники витратили на власний розсуд, спричинивши потерпілим збитків на загальну суму 10,7 тисяч гривень.

У даний час особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 190 «Шахрайство» Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

За матеріалами сектору боротьби з кіберзлочинністю УМВС України в Кіровоградській області

Поширити:

Залишити коментар:

коментар