Журналісти дізналися про свої права під час виборів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У рамках проекту «Не продай своє місто за гречку» сьогодні, 1 жовтня, журналісти районних газет вчилися як правильно висвітлювати виборчий процес та захищати свої права  у ході виборчої кампанії.

Тренінг проводили експерти з багаторічним досвідом роботи у сфері виборчого права, зокрема, адвокат правозахисник  Геннадій Нікішов, експерт з виборчого законодавства Оксана Фросіняк та  Зоя Лебідь – довготерміновий спостерігач Громадянської мережі «Опора».

Під час тренінгу журналісти із Кіровоградського, Долинського, Новоукраїнського, Знам’янського та Добровеличківського районів  дізналися про нові зміни у виборчому законодавстві та ознайомилися із основними пунктами Закону України «Про місцеві вибори».

Розпочав захід правозахисник Геннадій Нікішов. Він розповів присутнім про те, як протидіяти перешкоджанню журналістській діяльності. За словами юриста, якщо ти знаєш свої права,  то тобі важко завадити реалізувати їх. Це стосується акредитації, вільного доступу на засідання територіальних виборчих комісій, присутності під час виборів на виборчих дільницях та веденню аудіо- і відеозйомки  під час засідання суду.

Представник обласної виборчої комісії Оксана Фросіняк розповіла про нововведення виборчого законодавства та практичне застосування для журналіста, зокрема, правила висвітлення політичної реклами у місцевих ЗМІ . Її меседж підхопила спостерігач Громадянської мережі «Опора» Зоя Лебідь.  Вона розповіла про моменти прихованої політичної реклами та те, як правильно її розміщувати на шпальтах газети.

Наприклад, щодо питання чи відносити інтерв’ю з політиком до політичної реклами існують різні трактування. І в зв’язку з цим, різні мас-медіа застосовують різні підходи до розміщення і маркування таких публікацій. Зокрема нещодавно, в усіх обласних виданнях вийшло інтерв’ю з одним з кандидатів в мери Кіровограда, але   лише «Народне слово» зробило маркування публікації рубрикою «політика».

І на завершення заходу представники районних ЗМІ мали змогу поспілкуватися із волонтером Корпусу Миру Полом Бронсоном. Він розповів присутнім про вплив журналістів на перебіг виборчої кампанії в США та загальні враження від України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар