Кіровоград: Чи пам’ятають воїнів АТО?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї працює виставка «Неоголошена війна», присвячена участі мешканців  області в Антитерористичній операції на сході України. З моменту подій на Сході України в Кіровоградській області з добровольців було сформовано кілька батальйонів територіальної оборони, які пізніше ввійшли в 57-му окрему мотопіхотну бригаду та інші формування ЗСУ. В проведенні АТО, у тому числі і при обороні Донецького аеропорту, визначальну роль належить бійцям та офіцерам Кіровоградського 3-го полку особливого призначення.  В області сформувався потужний волонтерський рух.

В експозиції представлені особисті речі учасників АТО, фотографії, бойові прапори українських підрозділів. Вражають зразки зброї російського виробництва, яку використовують терористи, а також  однострої  сепаратистів. Тут є кітелі «Все великого войска Донского» і – верх цинізму – знешкоджений сепаратист приїхав «захищати російськомовне населення Донбасу від фашистів» в мундирі з схожими на фашистські розпізнавальними знаками!

Але найбільше вражає стіна з портретами загиблих мешканців Кіровоградської області – військових і добровольців. На сьогодні їх 132 чоловіки і ця цифра постійно зростає. На стіні є фотографії мобілізованих гірників Інгульської, Новокостянтинівської і Смолінської шахт – Олега Кулигіна, Віталія Лашкула та Олександра Пашко.  Не можна без хвилювання дивитися на  фотографії, в основному молодих, але без винятку кращих синів України, мешканців області, які полягли смертю хоробрих на Сході України, щоб війна не прийшла в центр України. Чиясь безжальна рука їх просто вирвала з життя, забрала в рідних і близьких.

Потрібно зазначити, що в Кіровограді достойно пам’ятають і шанують своїх Героїв. Урочисто проводжають в останню дорогу, облаштовують Алеї пам’яті, відкривають меморыальны дошки, з біл-бордів на нас дивляться згиблі, у тому числі і Олег Кулигін, але хотілося, щоб пам’ять про полеглих героїв вшановувалася не лише в такий    спосіб. В тій ж експозиції музею немає жодних даних про знищену нашими військовими техніку і живу силу ворога, про визволені ними міста і села Донбасу. Виходить, що ми відзначаємо війну лише втратами, але ж війни виграють і інформацією про перемоги та звитяги українських воїнів. Це стосується і центральних ЗМІ, оскільки навіть новини на телеканалах починаються повідомленням про кількість вбитих і поранених українських солдатів за останню добу, але чомусь повністю відсутні повідомлення про успішні бойові операції українських військ та їх результати. А це просто необхідно, бо ніщо так не піднімає бойовий дух, як успіхи наших військових.

П.С. Виставку “Неоголошена війна” кіровоградцям презентували ще в травні. Та з того часу зовсім небагато містян завітало в музей, щоб віддани шану героям і поглянути на війну очима тих, хто її бачив.

Сергій Полулях для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар