Кіровоградцям розкажуть про героїчний партизанський рух

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

22 вересня 2015 року о 10.00 год. в конференц-залі Державного архіву Кіровоградської області відбудеться презентація виставки архівних документів та матеріалів «Нам пам’ять дивиться у вічі» з нагоди відзначення Дня партизанської слави.

 В експозиції виставки представлені документи та матеріали, які розповідають сучасникам про партизанський рух на території Кіровоградської області, що розпочався з перших днів окупації.

Загалом на Кіровоградщині було створено та діяло 20 партизанських загонів і одне партизанське з’єднання, що складалося з 7 партизанських загонів. Такі загони були створені та діяли на теренах Єлисаветградківського, Знам’янського, Кам’янського, Чигиринського, Новогеоргіївського, Златопільського, Олександрівського, Підвисоцького, Хмелівського, Маловисківського, Новомиргородського районів.

Окрім партизанського руху, на теренах Кіровоградщини було організовано також 26 підпільно-диверсійних груп, які проводили значну роботу як у м. Кіровограді, так і у Новопразькому, Маловисківському, Знам’янському районах області.

Підпільно-партизанська діяльність в тилу ворога — це важка, небезпечна робота. Кожен, хто свідомо обирав цей шлях, вже робив великий подвиг у своєму житті. Події тих літ боротьби з фашизмом ще досі нагадують про себе, згадуються ті буремні події, загиблі в боях друзі і однополчани.

У Державному архіві Кіровоградської області збереглося чимало матеріалів про партизанську боротьбу на теренах краю, серед яких спогади командирів та членів партизанських загонів та підпільно-диверсійних груп. Уривки з цих матеріалів та інші цікаві історичні документи нашого краю ми пропонуємо вашій увазі тут.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар