Зведені дані щодо ситуації у зоні АТО (РНБО)

Хроніка подій на передовій за минулу добу.

Луганський напрямок

Єдиною «гарячою точкою» на вчора тут було сел. Кримське, що на північ від Бахмутської траси. Там відбулося кілька ворожих провокацій, зокрема зафіксовано роботу ворожих снайперів. Вогонь вівся з південного напрямку. Про це повідомив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

Донецький напрямок

Протягом дня ворог тричі відкривав вогонь зі стрілецької зброї по передових позиціях сил АТО у сел. Розсадки та Луганське (це район Світлодарської дуги). Намагаючись скористатися ландшафтом, бойовики підходять достатньо близько до наших укріплень, і після короткотривалої стрільби відходять назад.

Поблизу Горлівки, Дзержинська, Ясинуватої, Авдіївки і в Донецькому аеропорту вчора було спокійно.

У Мар’їнці бойовики відкривали вогонь по українських воїнах зі стрілецької зброї та гранатометів. Важке озброєння не застосовувалося.

Маріупольський напрямок

Вчора вранці ворог здійснив кілька пострілів з міномета по наших позиціях у сел. Чермалик. Вогонь вівся з протилежного боку Павлопільського водосховища. Ще одна ворожа провокація відбулася південніше, поблизу сел. Гнутове.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих українських військовослужбовців немає, 2 – було поранено.

Незважаючи на перемир’я,  триває зміцнення оборонних рубежів

Інженери розробляють нові зразки унікальних захисних споруд. Кілометри повнопрофільних окопів, сотні тисяч тонн бетону і землі, грамотно продумані сектори обстрілів, вогнева підтримка сусідів – це українські позиції неподалік Маріуполя. Вони розроблені і втілені в життя нашими інженерами та тактиками, і побудовані українськими будівельниками. Інженери подбали про комфорт підрозділів, які нестимуть тут службу. Зокрема, стіни і стеля вкриті негорючим звукоізоляційним матеріалом. Є витяжки, місця для сну, можна провести електрику. Ці оборонні лінії повністю готові до оборони міста.

18 11 12 13 14 15 16 17

Президент України підписав указ про нагородження військових

Було нагороджено 26 військовослужбовців Збройних Сил України, більшість з них – десантники, які отримали поранення під час бойових дій в 2015 році. Трьох бійців нагороджено посмертно. Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня було нагороджено 4 українських військових. Орденом «За мужність» ІІІ ступеня – 9 осіб. Медаль «Захиснику Вітчизни» отримали 13 українських військовослужбовців.

21

На Донеччині прикордонники затримали чоловіка з Якутії, який приїхав воювати на боці бойовиків.

Під час несення служби наш прикордонний наряд зупинив автомобіль, у якому знаходилось двоє осіб: мешканка Донецька та громадянин Росії у військовій формі з ознаками приналежності до НЗФ. До Вашої уваги – відеозізнання бойовика.

СБУ продовжує програму повернення колишніх бойовиків на територію, підконтрольну Україні

Розчарувавшись у керівництві та ідеях самопроголошеної псевдореспубліки, член бандформування «ДНР» вирішив здатися українським правоохоронцям.

Чоловік у всьому зізнався та погодився на співпрацю зі слідством. У подальшому це може стати приводом для звільнення його від кримінальної відповідальності. До Вашої уваги – розповідь колишнього бойовика про життя на окупованих територіях:

Українські спецслужби перекривають канали фінансування бойовиків

Встановлено, що підприємці з Донеччини розробили багатоетапний механізм переведення у готівку через банківську установу коштів, отриманих з Російської Федерації. Внаслідок складних махінацій у червні-липні 2015 року російські компанії перерахували більше 100 мільйонів гривень підставним особам на території України. Після чого частину коштів планувалося незаконно ввезти на окуповані території, а решту – використати для фінансування діяльності диверсійних груп. Рахунки цих «касирів» вже заблоковано.

Миколаївські школярі передали захисникам Батьківщини подарунки на передову

Учні колегіуму у Миколаєві на 1 вересня замість квітів учителям зібрали подарунки для воїнів АТО.

Під час проведення акції, яка тривала 10 днів, діти та їх батьки укомплектували 150 посилок з необхідними для військовослужбовців речами, продуктами та засобами гігієни. Подарунки для захисників Батьківщини в зону АТО доставила команда волонтерів.

35 31 32 33 34

Відомі українські артисти піднімають бойовий дух поранених учасників АТО

У Дніпропетровському військовому госпіталі артисти організували розважально-спортивну акцію для поранених військовослужбовців – учасників АТО, які проходять лікування в медичному закладі. Акція розпочалася зі святкового концерту, який з аншлагом пройшов у клубі військового госпіталю. Згодом артисти відвідали поранених у палатах, виконавши для них декілька пісень. Після концерту на одному із стадіонів відбувся футбольний матч між командами артистів та Дніпропетровського військового госпіталю.

49-8 41 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? 45 46 47 48 49 49-1 49-2 49-3 49-4 49-5 49-6 49-7

Розповідь про легендарного українського танкіста – майора Євгена Межевікіна, з позивним «Адам»

51

Наприкінці вересня минулого року екіпаж «Адама» біля старого терміналу Донецького аеропорту знищив два російських танки Т-72. За декілька днів екіпаж майора Межевікіна підбив ще один ворожий танк. Згодом надійшла інформація, що по українських позиціях прямою наводкою із лісосмуги гатить танк противника. Отримавши наказ, Євген вирушив у визначений район. Але там на нього чекали аж три ворожих Т-72. Але й з того бою Євген та його хлопці вийшли переможцями – влучно відпрацювавши по ворожій машині, вони змусили решту відступити. Пізніше були й інші запеклі бої, де екіпажу «Адама» вдалося знищити ще два ворожі танки.

Майор Євген Межевікін нагороджений орденами Богдана Хмельницького ІІІ та ІІ ступенів, а також Почесним нагрудним знаком начальника Генерального штабу – Головнокомандувача ЗСУ «Слава і честь». Сьогодні офіцер є слухачем Національного університету оборони України імені Івана Черняховського. Вся країна бачила його в документальному фільмі «Аеропорт», що присвячений мужнім українським «кіборгам».

Саме на таких офіцерах тримається броньована міць нашого війська.

 

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар