На Кіровоградщині пройшов Folk–фестиваль (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка
????????????????????????????????????

Народна культура та мистецтво українців справедливо вважаються одними з найбагатших надбань культурної спадщини європейських націй. Обличчя українського фольклору визначають багатогранність жанрів і досконалість форм, поетичність і вишуканий ліризм, невтримний запал. Таку нестримну енергію та творче різнобарв’я митців Долинського краю продемонстрував у парку  «Дружба» районний фестиваль фольклору «FOLK Долинська», який за ініціативи та організації відділу культури, туризму та культурної спадщини РДА та районного Будинку культури, проводився цього року вперше. 

У цей непростий для нашої держави час  важливими факторами, що зміцнюють нашу націю, є популяризація українського обрядово-фольклорного мистецтва, збереження, відтворення самобутніх народних звичаїв та обрядів, виховання у молоді любові до рідного краю, бажання розвивати та примножувати народні традиції, – що й було покладено в основну мету проведеного культурно-мистецького заходу.

 

На облаштованих стилізованих майданчиках, імпровізованій сцені виступали обрядові, фольклорні, вокальні, театральні колективи, молодь району. У відеозверненнях до учасників АТО звучали не лише теплі побажання, а й душевні пісні з рідного краю. Свою творчість презентували учасникам заходу майстри декоративно-ужиткового мистецтва, народних промислів, а саме: лозоплетіння, лялькарство, вишивка, різьблення, роботи з соломи, тощо. Народні умільці проводили для гостей свята майстер-класи. Присутність атрибутики минулих років значно підкреслювала, збагачувала образи та задуми видовищно-театралізованих дійств.

Колоритність вбрання не мала меж, радувала не лише око, а й переносила у далекі, забуті часи. Колективи активно пропагували українську народну пісню, даючи їй безсмертя, а глядачам прекрасні хвилини відпочинку. Театралізовані виступи повертали глядачів  до витоків народності. Це пісні мам, бабусь, прабабусь. Вони сіяли духовні зерна в душах, що неодмінно зійдуть і матимуть своє продовження.  Затамовувався подих, по щоках котилися сльози, дехто з сивочолих учасників фестивалю промовляв: «Мені згадалося моє дитинство»…  Є надія, що маленьким учасникам  «FOLK Долинська» запам’ятається та колись згадається ця часточка українського дитинства.

 

Це свято стало для долинчан та його організаторів не просто запланованим організаційним заходом, а справжнім покликом душі до створення прекрасних моментів життя Долинщини, до якого долучилися міська, селищні та сільські ради, організації, підприємства, установи, приватні підприємці, творчі люди та прості мешканці міста та району. Окрема подяка всім тим, хто доклав свої зусилля для того, щоб  фестиваль  «FOLK Долинська»  став прикладом європейського духу, доказом того, що ми – єдині та небайдужі до своєї народності, звичаїв та культури.

 

Вадим Кащєєв

Поширити:

Залишити коментар:

коментар