Екологи Кіровоградщини б’ють на сполох і вимагають перевірки «Побузького феронікелевого комбінату»

Ініціативна група представників екологічних організацій Кіровоградської області вимагає від Міністерства екології та природних ресурсів проведення позапланової перевірки «Побузького феронікелевого комбінату» (ПФК), розташованого в смт. Побузьке, Голованівського району Кіровоградської області. Про це йдеться в прес-релізі направленому на адресу інтернет-видання “Новости Україна – From-UA”.

«Екологічна ситуація в Голованівському районі близька до катастрофічної. На частку району в 2012-2014 роках припадало 46,5% від сумарного обсягу викидів шкідливих речовин в атмосферу всієї області. Для порівняння: частка йде на другому місці міста Кіровоград – 13,9%, тобто в 3,3 рази менше. Належить російському мільярдерові Бронштейну «Побузький феронікелевий комбінат» – головний забруднювач навколишнього середовища у всій Кіровоградській області. Тільки в 2012 році шкідливі викиди ПФК зросли в 1,5 рази в порівнянні з 2011 роком. У 2013 і 2014 роках ПФК продовжив нарощувати обсяги викидів шкідливих речовин. При цьому спостерігається парадоксальна ситуація – зростання обсягу забруднення навколишнього середовища відбувається на тлі зниження або стагнації обсягів виробництва на ПФК. Це може мати тільки одне пояснення – власники і менеджмент феронікелевого комбінату не вважають за потрібне приділяти увагу екологічним проблемам, питання здоров’я населення району та області ними цинічно ігнорується »- стверджують представники обласних екологічних організацій.

Вони звернулися до Міністерства екології та природних ресурсів України з вимогою оперативно провести перевірку «Побузького феронікелевого комбінату» на дотримання вимог екологічного законодавства. Представники відомства мають намір організувати перевірку ПФК.

«Періодично керівники комбінату намагаються дезінформувати громадськість, повідомляючи про нібито впровадження природоохоронних заходів. Насправді все інакше. Департамент екології та природних ресурсів Кіровоградської облдержадміністрації щороку готує «Регіональний звіт про стан навколишнього природного середовища Кіровоградської області». Ознайомлення з цим документом за 2012, 2013 і 2014 роки дозволяє стверджувати – про будь-які заходи, проведені ПФК для зменшення викидів своїх шкідливих речовин в атмосферу, говорити не доводиться»- повідомила Ініціативна група представників екологічних організацій Кіровоградської області.

Раніше повідомлялося, що в червні 2015 року на ПФК сталася велика аварія на виробництві, що супроводжувалася збільшенням шкідливих викидів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар