Кіровоград у жовтень крокує без Леніна

Символічно, що саме в жовтні, який комуністи називають не інакше як Великий Жовтень (на честь більшовицького жовтневого перевороту в Петрограді), Кіровоград позбудеться останнього пам’ятного знака Леніну.

Учора, 10 вересня, члени Кіровоградського міськвиконкому погодили проект рішення про демонтаж пам’ятного знака, встановленого в центральному сквері міста на честь комуністичного вождя В.І. Леніна.

Рішення прийнято на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Контролюватиме виконання даного рішення постійна депутатська комісія Кіоровоградської міської ради з питань освіти, науки, культури, фізичної культури і спорту та молодіжної політики.

Але для того, щоб це рішення вступило в дію і робітники-пролетарі взялися за молотки, його ще має затвердити Кіровоградська міська рада на найближчій сесії, яка відбудеться 22 вересня. Тож є всі підстави вважати, що до жовтня у міському центральному сквері пам’ятного знака Леніну вже не буде.

Також протягом жовтня-листопада, згідно з вищеназваним законом, з карти міста має зникнути апендикс вулиці імені Леніна. Нагадаємо, що цю назву залишила топонімічна комісія, очолювана І. Волковим, замінивши частину вулиці Леніна на Дворцову без урахування думки активної громадськості, яка різко засудила цей російськомовний суржиковий покруч у назві однієї з центральних вулиць міста. Чи зникне разом із Леніним і Дворцова, чи постане на їхньому місці українська назва вулиці – Театральна? Напевно це залежатиме і від того, чи зникне разом з Кіровоградом і Єлісавєтград, і чи постане на їхньому місці місто з українською назвою – Інгульськ.

Осип Прокопенко для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар