Мінінфраструктури візьме гроші у Світового банку на ремонт доріг у Кіровоградській області

2 вересня 2015 року Уряд схвалив проект акта Кабінету Міністрів України про залучення фінансування Світового банку для розвитку дорожньої галузі на загальну суму 560 млн дол. США.

Протягом останніх трьох місяців команда Міністерства інфраструктури спільно з Укравтодором та Світовим банком працювала над підготовкою структури проекту. Спочатку передбачалося ремонтувати дорогу М-03 на ділянці від м. Полтава до м. Харків. Однак зважаючи на незадовільний стан більшої частини дорожнього покриття по всій країні, Міністерство інфраструктури запропонувало переглянути проект та додати у нього також виконання проектних робіт для найбільш зношених ділянок доріг по Україні, а саме транспортного коридору від портів до кордону із ЄС, повідомляє сайт міністерства.

В результаті проведення трьох місій Світового банку в Україні було погоджено виконання проектних робіт для покращення транспортно-експлуатаційного стану наступних ділянок доріг:

  • Н-02 Львів – Тернопіль на ділянці від м. Львів до м. Тернопіль,
  • М-12 Стрий – Тернопіль – Кіровоград – Знам’янка на ділянці від м. Тернопіль до м. Кіровоград,
  • М-13 Кіровоград – Платонове на ділянці від автомобільної дороги М-12 до південного обходу м. Кіровоград,
  • Н-14 Олександрівка – Кіровоград – Миколаїв на ділянці від м. Кіровоград до м. Миколаїв,
  • М-14 Одеса–Мелітополь–Новоазовськ від м. Миколаїв до м. Херсон.

Паралельно Міністерство інфраструктури проводить пошук фінансування для вже безпосереднього виконання капітальних робіт на цих ділянках автомобільних доріг. Серед варіантів, які розглядаються: Дорожній фонд, який буде створено, державний бюджет чи фінансування МФО.

Третій проект зі Світовим банком є логічним продовження перших двох спільних проектів та передбачає покращення дорожнього покриття на існуючій автомобільній дорозі від Полтави до Харкова. Після ремонту дорога замість 1 полоси руху в кожному напрямку матиме 2, окрім цього, будуть побудовані наземні та підземні пішохідні переходи, що зменшить аварійність та час перебування в дорозі.  Будівництво обходів трьох населених пунктів в Полтавській області в рамках проекту, а саме м. Полтава, с. Копили та смт. Чутове, дозволить переорієнтувати весь транзитний транспорт і суттєво зменшити трафік в цих населених пунктах, що значно поліпшить безпеку руху. Також передбачено залучення консультантів з проектування і організації будівництва системи автоматичного габаритно-вагового контролю.

В процесі підготовки проекту Міністерство інфраструктури спільно з Укравтодором опрацювали кредитну та проектну угоду з банком, провели декілька громадських слухань, отримали погодження від заінтересованих відомств та облдержадміністрацій,  а також підготували низку документів, передбачених законодавством у сфері реалізації проектів з МФО. Найближчим часом буде затверджено склад офіційної делегації України та визначена уповноважена особа, яка підпише кредитну угоду зі Світовим банком. За попередніми домовленостями переговори відбудуться в другій половині вересня цього року. Потім пакет документів за результатами переговорів буде розглянуто на Раді директорів банку. У разі позитивного схвалення підписання кредитної угоди відбудеться вже в жовтні цього року, а виконання робіт за проектом розпочнеться з початком будівельного сезону в наступному році.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар