У Кіровограді об’єдналися навколо єдиної української назви міста

У Кіровограді в обласній бібліотеці для юнацтва ім. О.М. Бойченка відбулася презентація збірки наукових робіт, присвячених перейменуванню нашого міста. Організатором заходу виступила Кіровоградська обласна організація Всеукраїнського товариства «Просвіта». Також під час громадських обговорень було підписано меморандум про підтримку єдиної української назви при перейменуванні Кіровограда.

Збірка була видана за результатами роботи науково-практичної конференції “Перейменувальні процеси в топоніміці як ціннісний вибір українського суспільства”, що проходила у Кіровограді 11 червня цього року за участю провідних українських науковців. Науковці стверджують – історично-обґрунтованою назвою, що відповідає традиціям українського найменування населених пунктів, є назва Інгульськ.

Цю назву також підтримує і низка громадських організацій, що брала участь в організації конференції, а також профільні інститути Національної академії наук України і Інститут національної пам’яті. Під час презентації кіровоградські науковці Світлана Ковтюх, Ольга Крижанівська, Ольга Гелевера, Лариса Семенюк, Тетяна Куценко, Олександр Ратушняк, Євген Онищенко і відомі громадські діячі нашого міста також висловились на підтримку української назви для нашого міста.

Відомий кіровоградський краєзнавець Юрій Матівос закликав громаду міста об’єднатись навколо єдиної назви – Інгульська. По завершенню презентації і громадських обговорень активістами та науковцями було підписано меморандум про підтримку єдиної української назви при перейменуванні Кіровограда.

Нагадаємо, що відповідно до прийнятих законів про декомунізацію місто Кіровоград до 21 листопада має отримати нову назву, не пов’язану з комуністичним минулим. Рішення про нову назву для нашого міста згідно з нормами чинного законодавства прийматиме Верховна Рада з урахуванням рекомендацій Інституту національної пам’яті України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар