Вибори наближаються: агітація, «джинса» і підкуп виборців у Кіровограді (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У Кіровограді потенційні кандидати на місцевих виборах розпочали агітацію до офіційної старту виборчої кампанії – з липня 2015 року. Політичні сили посилили активність по розміщенню зовнішньої реклами, поширенню друкованої продукції. Серед них такі політичні партії як ВО «Батьківщина», «УКРОП», «Народний контроль», «Наш край», Партія пенсіонерів України, Опозиційний Блок, «Рідне місто».

Зокрема, листівки політичної партії «Рідне місто» розміщені в громадському транспорті – маршрутках.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, з початком старту виборчої кампанії розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування буде заборонено відповідно до пунктів 6 та 7 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори».

Потенційний кандидат на міського голову Артем Стрижаков розмістив намети на площі Героїв Майдану, на вулиці Великій Перспективній та на площі Богдана Хмельницького, в яких збирають підписи за один з ймовірних варіантів нової назви Кіровограда (підлягає ЗУ «Про декомунізацію»).

У ЗМІ також розміщено інформацію про ймовірний підкуп виборців у Кіровограді. За цією інформацією, у липні та серпні 2015 року кіровоградцям роздавали продуктові набори від імені потенційних кандидатів партії «Рідне місто» та благодійного фонду Табалова. Андрій Табалов на прес-конференції факт роздачі продуктів підтвердив, назвав «допомогою малозабезпеченим» і запевнив, що акція зупинилася з дня старту офіційної виборчої кампанії.

Інформацію у ЗМІ та привітання на сітілайтах у серпні 2015 року та на початку вересня розмістили потенційні кандидати в депутати та на міського голову: Рафаель Санасарян, Сергій Ларін, Микола Ковальчук, Олександр Рацул, Олександр Чорноіваненко, Олександр Шамардін, Геннадій Осетров.

Відповідно до частини 2 статті 54 ЗУ «Про місцеві вибори» місцеві організації партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, кандидати у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидати на посаду сільського, селищного, міського голови, старости мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. Передвиборна агітація закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення встановлених у цій статті строків забороняється».

До моменту офіційної реєстрації кандидата в депутати чи на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії зі сторони потенційних кандидатів є передвиборною агітацією, яка здійснюється із порушенням закону, проте Громадянська мережа ОПОРА закликає дотримуватися принципу рівних можливостей та не порушувати законодавство України. Також агітація до початку передвиборчої кампанії порушує міжнародні стандарти виборчого процесу.

Громадянська мережа ОПОРА

Поширити:

Залишити коментар:

коментар