Кіровоградщина: міліціонер за один день встиг і детектор брехні обдурити, і хабара отримати

Дивна пригода сталася із одним із керівників Олександрійського міського відділу міліції, що на Кіровоградщині. В один день міліціонер і успішно пройшов тестування на поліграфі, і хабара отримав.

Володимир Ніколаєв, у межах певної ротації керівного складу міськвідділів УМВС, потрапив на підвищення – став тимчасово виконуючим обов’язки заступника начальника Олександрійського міського відділу міліції. Місяць-два тимчасовості на цій посаді минули благополучно, але щоб позбутися приставки – тимчасово, крім відповідного наказу вищого начальства, треба було пройти перевірку на поліграфі, детекторі брехні. Центр, де це можна зробити, обладнано у Кіровограді. Володимир Ніколаєв успішно пройшов цю процедуру.

Але того ж дня, повернувшись в Олександрію, був викритий співробітниками слідчого відділу обласної прокуратури та оперативного супроводу УСБУ в області під час отримання п’яти тисяч гривень хабара. У таку суму новоспечений заступник начальника міськвідділу міліції оцінив організацію незаконного побачення із затриманим.

Як же так сталося, що людина, яка буквально пару годин тому проходила перевірку на детекторі брехні, вчинила таке? Адже серед запитань під час перевірки, обов’язково є такі, що стосуються корупції? Земляк нашого героя, який мав сумний досвід спілкування із Олександрійською міліцією і який побажав лишитися невідомим, прокоментував цей випадок так: «Володимир Ніколаєв – представник сьогоднішнього «мінтовского» соціуму. Детектор брехні придуманий для людей, які не вміють брехати, а для тих, хто живе в брехні, ще не придумали такої досконалої техніки. До речі, у Європі, наскільки я знаю, такі пристрої використовуються тільки після можливості довготривалого обстеження  особи – до 45 діб, не менше».

Та й у нашій країні, щоб пройти перевірку на детекторі брехні, слід дотриматись обов’язкових умов: медогляд на предмет відсутності алкоголізму, наркотичної залежності та психічних захворювань, а також підтвердити, що перевірка відбуватиметься із добровільної згоди особи. Очевидно, цих умов у випадку з Володимиром Ніколаєвим було дотримано.

І все ж… Відомий дослідник у цій сфері, автор науково-популярного видання «Теорія брехні. Як визначити брехуна у бізнесі, політиці, приватному житті?» Пол Екман стверджує, що похибка при проходженні перевірки на детекторі брехні може становити від п’яти до 20 (!) відсотків. І справа тут не у техніці, як такій. На його думку, поліграф обдурити неможливо, можливо обдурити поліграфіста. Детектор викриває не брехню саму по собі, а тільки емоційний стан піддослідного. От і виходить, що досвідчені бехуни легко можуть обдурити детектор, а ті підозрювані, які справді ні в чому не винні, але на момент перевірки перебувають у збудженому емоційному стані, дістають неправдиве підтвердження своєї вини. На думку Пола Екмана, тут зарадить тільки досвідчений поліграфіст: він може викрити брехуна за рухами тіла, жестів, міміки обличчя чи обмовками. Тільки ж треба мати достатню кваліфікацію, аби це помічати і аналізувати.

За матеріалами “Corrupt.ua”, автор – Світлана Орел

Поширити:

Залишити коментар:

коментар