У Кіровограді перепоховали 57 воїнів Другої Світової (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні, 2 вересня, у 70-ту річницю завершення Другої світової війни в Кіровограді перепоховали останки 57-ми воїнів  Червоної Армії, які загинули при визволенні Кіровоградщини від гітлерівських загарбників у 1943-1944 роках.

Останки знайдені  обласним громадським пошуковим об’єднанням “Пам’ять” під час проведення польових пошукових робіт біля Новгородки та сіл Овсяниківка і Володимирівка Кіровоградського району, де точилися запеклі бої за Кіровоградщину.

На жаль, ідентифікувати полеглих воїнів не вдалося, вони назавжди ляжуть у кіровоградську землю невідомими захисниками.  Як розповів Артем Кислов (керівник “Пам’яті”), безіменних солдатів у нашій землі поховано так багато через злочинну практику радянського керівництва. Виявляється, коли після боїв солдати і мирні жителі збирали тіла полеглих воїнів, їх змушували окремо вилучати документи та інші розпізнавальні знаки, за якими можна було ідентифікувати особу – чи це був радянський солдат, чи німецький. Зібрані особисті документи знищувалися. Таким чином радянське керівництво штучно зменшувало втрати своєї армії, а сталінський режим економив міліарди карбованців на похованні воїнів.

Нагадаємо, Друга Світова – наймасштабніша війна в історії людства. Почалася 1 вересня 1939 і тривала 2194 дні до 2 вересня 1945 р., коли на борту лінкора «Міссурі» підписано капітуляцію Японії перед союзними державами. В ній брала участь 61 країна (80% населення Землі). Воєнні дії відбувалися на територіях 40 країн. До збройних сил було мобілізовано 110 млн осіб у всьому світі. Загальні людські втрати досягли 50-55 млн осіб, з них загинуло на фронтах 27 млн.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар