Збільшено військовий резерв Збройних Сил України

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Громадяни України, що пройшли строкову військову службу, здобули військово – облікову спеціальність та набули практичних навичок і умінь для збройного захисту Вітчизни складають запас першої категорії військовозабов`язаних запасу Збройних Сил. 

Саме використання цієї категорії військовозабов`язаних передбачається для доукомплектування військових організаційних структур на випадок мобілізації в особливий період.

З метою подальшого розвитку військового резерву Збройних Сил України збільшено обсяг підготовки та нарощування чисельності резервістів (в період до 2017 року) до 8 тис.осіб. 

Розрахунок нарощування чисельності, підготовки та обсягів фінансових витрат 

  2014 2015 2016 2017
Чисельність 2000 3500 5500 8000
Підготовка 700 1700 2700 4000
Фінансові витрати (млн.грн) 0.3 2 3 4.5

Пріоритетами для доукомплектування ЗС України в особливий період резервістами було визначено:

– військові частини Сил негайного реагування та Сил постійної готовності. Зазначена категорія резервістів у посиленому режимі (до 30 діб) протягом року проходить підготовку на навчальних зборах;

– військові частини (підрозділи) територіальної оборони Сил нарощування. Зазначена категорія резервістів у підтримуючому режимі (10 – 15 діб) протягом року повинна була проходити підготовку на навчальних зборах з підвищенням військової навченості. До територіального резерву передбачається залучити представників патріотичних, громадських, ветеранських (воїнів – десантників, спеціальних підрозділів) організацій тощо.

У листопаді мнулого року Постановою Кабінету Міністрів України було затверджено нову структуру військового резерву людських ресурсів відповідно до якої військовий резерв людських ресурсів складається з: 

 –  резервістів, які у добровільному порядку уклали контракт на проходження служби    у військовому резерві; 

 –  військовозабов`язані, які перебувають на військовому обліку у військових комісаріатах та Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки країни;

 –  громадян та громадських обєднань, які на добровільних засадах займаються діяльністью щодо підтримання обороноздотності держави.         

За призначенням військовий резерв людських ресурсів поділяється на:

  • оперативний резерв;
  • резерв посилення;
  • громадський резерв.

З метою підвищення ефективності якості комплектування військ (сил) мобілізаційними ресурсами Генеральним штабом ЗС України розпочато створення оперативного резерву першої черги. З цією метою було розроблено указ Президента України від 18 травня 2015 року №274 «Про внесення змін до положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві ЗС України», яким визначено, що в особливий період військовослужбовці, які звільнені із строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, проходять службу у резерві в обов`язковому порядку. Також введено в дію тимчасову інструкцію про порядок зарахування військовослужбовців при звільнені з військової служби в запас (демобілізації) до військового оперативного резерву першої черги, що дозволить у стислі терміни залучити до резерву значну кількість військово – навчальних ресурсів, що мають досвід ведення бойових дій в зоні АТО.

У сучасних умовах гібридної війни завдання щодо створення військового резерву людських ресурсів, які підготовлені та вмотивовані до збройного захисту Вітчизни є найважливішою функцією держави, справою всього українського народу та потребує консолідації зусиль всього українського суспільства.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар