Волонтери розповіли, чому допомога іноді проходила повз «кіборгів» (ФОТО)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Далеко не всі справжні герої отримували серйозну допомогу від волонтерів. Про це йдеться в повідомленні засновника проекту «Повернись живим» Віталія Дейнеги на сторінці руху в Facebook . Серед історії – і “кіборг” третього полку.

«Волонтерський рух довго вчив складні слова: рота, батальйон, бригада, полк … Одиниці з волонтерів скажуть вам, де хто стоїть до батальйону, до роти не скаже ніхто. Рух ріс безконтрольно і був злегка «броунівським». Довгий час отримання тієї чи іншої бригадою допомоги залежало від відносин волонтерів з солдатами. Тому принцип «тут густо, там порожньо» залишився. Окремо взяті батальйони (переважно добровольці) волонтерської допомогою перевантажені, і вона спливала в найнесподіваніших місцях: від ломбарду до Мукачева. У той час як поруч із ними стояли менш щасливі колеги.

Наведу два приклади: зараз з Авдіївки повністю вийшов 2й бат 95й бригади. Справжній, бойовий, ми про нього багато писали. Вони билися з честю і перетворили життя сепарів в кошмар. Зараз вони пішли. Ви думаєте тепер там не стріляють? Ви думаєте Авдіївка тепер зникла з карти АТО? На жаль. Там зараз інші хлопці, з набагато гіршим забезпеченням. А мочать по них так само. Ми туди відвезли далекобійний тепловізор для арт навідників та артилерійські планшети. Але треба ще. І багато. Хлопцям не пощастило, їх бригада поки не бренд», – повідомляє Віталій.

«Бувають ситуації в рамках одного підрозділу. На фото ви бачите руки «Тайсона» – кулеметника з третього полку спецназу.

Ця людина провела у донецькому аеропорту 4 місяці, після всього він був поранений і евакуйований. Саме він і його однополчани створили той самий міф про непереможних «кіборгів». Перетворивши ДАП в символ українського опору. Вони ганялися за танками на легковиках, примудрялися під виглядом цивільних вивозити поранених і лікувати в … Донецьку! Ви розумієте всю зухвалість і відчайдушність цих хлопців? Їх перший бій у ДАП прийнято вважати початком повномасштабної війни. І той бій дав зрозуміти сепарам, що «ще не вмерла» і про легку перемогу вони можуть тільки мріяти. Хоча у більшості хлопців це б перший бій … Ми зняли з «Тайсоном» невелике інтерв’ю, яке виходитиме частинами і відкриє вам багато нового в питаннях того, як же ДАП став нашим «Брестом». Багато з історій просто не налазять на голову через свою зухвалість й несумісність з життям. Деякі їхні герої, на жаль, склали свої голови в купі бетону, яку ми так старанно будували до Євро 2012.

«Поки я хочу сказати про інше. Ми всі знаємо, що третій полк був вподобаний волонтерами. Це правда, але не до кінця. У 3-му полку є окремі батальйони і роти, завалені волонтерської допомогою, а є ті, в яких її вкрай мало. Наприклад, батальйон у якому служить «Тайсон». Розумієте, військові не завжди комунікабельні. Вони вміють стріляти, але не завжди – дзвонити і будувати відносини.

Чому так багато допомоги отримували добробати? Вони з самого початку були відкриті. Спонсор міг до них приїхати і з ними пожити, послухати бойові історії і надати допомогу. Настільки ж вільний доступ до них мали журналісти. Як ви думаєте могло так бути з цим батом третього полку? Скоріше ні, вірно? Коли я познайомився з цими хлопцями, я запропонував їм тепловізори та пнв. А вони приголомшили мене тим, що їм потрібніші машини… Вони дзвонили іншим волонтерам, але відповідь була проста: «ми і так вже багато зробили для вашого полку». І це правда, але ця допомога обійшла стороною їх батальйон.

Ми вже говорили про 2-ий бат 95-ї бригади. Але там ще є тринадцятий бат. Коли я став при них критикувати недо-броневик «Спартан», хлопці мене швидко змусили охолонути. Виявляється, вони вже рік воювали на Газ-66 і тому подібної мізерії… У порівнянні з цим «Спартан» – це просто прорив. А це одні з самих-самих наших хлопців. З одним з найбільш вражаючих списків перемог. Якби не їхній рейд, який увійшов до книги Гіннесу і сильно обрізав крила російським півникам – межа зони АТО була б зовсім іншою і іловайська трагедія могла б мати зовсім інше продовження. Це все вони робили практично без своєї бронетехніки та волонтерських джипів з тепловізорами. Допомога була, але незаслужено мала.

Весь цей рік ми намагаємося допомагати максимально широко і в Зоні вже немає бригади, яка б не отримала від нас допомоги. При цьому ми теж не ідеальні. «Тайсон» і ко минулого літа створили міф про непереможних «Кіборгів». Добралися до них ми тільки зараз.

Їм потрібні 2 буса VolksWagen T4 (по 4500 $) і 2 джипа (3000 $). Буси ми будемо брати вантажні (там сильніша підвіска) і переробляти під пасажирські. Ціни вказані з урахуванням ремонтів і доробок. Ну і пару речей ми туди доставили вже: ножі на день ВДВ, тепловізійний приціл для «Утеса» і нічну насадку під антиматеріальну гвинтівку Barrett» – пише волонтер.

Проект «Повернись живим»
https://www.facebook.com/backandalive
http://twitter.com/backandalive

Звітність за посиланням: savelife.in.ua/report-cash/

Реквізити:
Приват:
5457 0822 3299 9685 Дейнега Віталій
5211 5374 4662 3360 Стократюк Вікторія
PayPal: звертайтесь в особисті повідомлення групи
Western Union / moneygram / etc (на приціли і прилади нічного бачення):
Irina Turchak + 38 (068) 500 88 00
Картка Приватбанк в євро
4149 4978 3611 9455 Мікульський Дмитро Вікторович
Картка Приватбанк в доларі
4149 4978 3611 9059 Мікульський Дмитро Вікторович
Контакти:
Гаряча лінія:
(044)338-33-38
(068)500-88-00
Заявки від військових:
(068)796-85-57
Графік прийому дзвінків:
Пн-Пт з 09:00 до 20:00; Сб з 09:00 до 16:00
Наш офіс:
Київ, Жилянська, 12а (пн-пт 10:00-19:00, сб 11:30-16:00)
Безготівка::
Отримувач: Благодійна Організація «Міжнародний благодійний фонд «Повернись живим»ЄДРПОУ 39696398
Р/р №26007300905964
ТВБВ №10026/0162 філія-Головне управління по м. Києву та Київ. області АТ «Ощадбанк» МФО 322669
Призначення платежу: Благодійна допомога військовослужбовцям

Поширити:

Залишити коментар:

коментар