Кіровоградські активісти та політичні партії підписали “живу” декларацію (ФОТО, ДОКУМЕНТ)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 18 серпня, у Кіровограді 10 політичних партій та 5 громадських організацій підписали декларацію про чесні вибори. 

Як зазначили ініціатори підписання, першопочатковою формою декларації, є “живий документ”. Тобто визначену основу (текст подано нижче) підписують присутні представники політичних партій та громадських організацій, а далі будуть вноситись правки та уточнюватись деталі. Окрім того, відкритість документа передбачає те, що до виборів можуть з’явитись ще бажаючі підписати декларацію, які теж зможуть внески свої ідеї в основу документа (проте лише за згодою представників, які вже підписались).

“Можливо, з’являться нові фактори, які варто буде врахувати. Може, будуть нові підписанти, подадуть суттєві ідеї. Це все буде враховано і, за згодою підписантів, внесено до декларації,” – зазначила ініціатор підписання декларації представник Громадської спілки «Громадянський центр розвитку суспільства» Леся Шутенко.

З приводу цього між присутніми виникла суперечка. За словами представників партій та ГО, недоцільно буде збиратись для уточнення кожної нової правки. Проте учасники обговорення з’ясували, що підписний лист “відірваний” від самого тексту декларації. Тобто внесені правки все ж будуть враховані в окремому документі, а підписи є окремим листом. Тому після активної суперечки, декларація із правками, які були зафіксовані голосуванням, все ж була підписана.

До запропонованого тексту додано розмежування участі у виконанні декларації політичних партій та громадських організацій. Політичні партії  зобов’язуються виконувати умови декларації, а громадські організації – засвідчують підписання та контролюють виконання домовленостей.

Із 11 партій, які були присутні на зібранні, 10 – засвідчили декларацію про чесні вибори. Поставили свої підписи представники таких партій: Партія пенсіонерів України, Аграрна партія україни, Народний контроль, Батьківщина, Єдина родина, Солідарність, Самопоміч, Рідне місто, Опозиційний блок, Укроп. Представники Радикальної партії були присутні, але декларацію не підписували.

Громадські організації, які підписали декларацію: Комітет виборців України, Спілка журналістів, Федерація профспілок Кіровоградської області, Обласне відділення Української спілки приватних підприємців, Обласне об’єднання організацій роботодавців “Співробітництво”. Не підписав лише Рух “Чесно”. Як зазначили під час обговорення представники Руху, варто спочатку повністю укомплектувати документ, а потім завсідчувати його підписами.

ДЕКЛАРАЦІЯ

про проведення чесних і демократичних виборів депутатів  обласної, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старостів в Кіровоградській області 25 жовтня 2015 року
та протидію фальсифікаціям їх результатів.

Виборчі кампанії останніх років проходили в умовах масового використання «брудних» технології, що не тільки дискредитувало саму ідею виборів, але й призвело до зниження довіри громадян до політиків на всіх рівнях влади, а також до зменшення активності виборців.

Розуміючи відповідальність моменту, Підписанти підписують чинну Декларацію з метою добровільного об’єднання політичних структур, громадських організацій і об’єднань журналістів,   для спільних дій з проведення чесних, демократичних і  прозорих виборів депутатів  обласної, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост (далі – місцеві вибори) в Кіровоградській області.

Підписанти зобов’язуються:

  • неухильно дотримуватися Конституції України та законодавчих, нормативних актів України і Міжнародного права;
  • будувати взаємовідносини між суб’єктами виборчого процесу на принципах рівноправ’я і взаємоповаги;
  • не вдаватись до протиправних дій як по відношенню до своїх опонентів, так і до виборців;
  • суворо слідувати морально-етичним нормам, вести відкриту, чесну боротьбу, не поширювати свідомо неправдиві відомості та недостовірну інформацію;
  • не вдаватись до використання маніпуляцій, брудних технологій, «чорного піару» у ході виборчої кампанії;
  • всіма законними способами забезпечувати контроль за недопущенням
    порушень під час голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року;

      –  не допускати будь-які форми адміністративного втручання та тиску на виборців, членів виборчих комісій, засоби масової інформації, представників різних політичних сил та бізнесу

  • всіма законними способами протидіяти фальсифікаціям результатів голосування.

Беручи на себе дані зобов’язання, підписанти Декларації закликають всіх зацікавлених журналістів, громадських активістів, спостерігачів (у тому числі міжнародних) і виборців чесно й неупереджено відслідковувати та надавати максимальне висвітлення  фактам порушення виборчого законодавства з боку кандидатів на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року. 

Підписанти мають наміри підписати соціальні угоди (кожна з партій, відповідно до своїх програмних пріоритетів) з  територіальними громадами,  що до реалізації програм стабілізації та розвитку громад, а також виконання поточних заходів підтримки життєдіяльності регіонів

Поширити:

Залишити коментар:

коментар