Зведені дані щодо ситуації у зоні АТО (РНБО)

Вчорашня доба позначилася продовженням ескалації конфлікту на сход України. Противник продовжує активно використовувати важке озброєння на Донецькому та Маріупольському напрямках, в тому числі ствольну та реактивну артилерію. Таку інформацію оприлюднив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко.

Вчора пізно ввечері окупанти провели артобстріл передмістя Маріуполя – Сартану, внаслідок чого загинуло 2 та поранено 6 мирних мешканців, в тому числі – 10 річна дівчинка. Зруйновано 4 будинки.

23 21 22

На цьому фоні ватажки бандформувань погрожують перейти до активних наступальних дій. Сили АТО перебувають у високій бойовій готовності і своєчасно відбивають будь-які спроби ворога змінити лінію фронту на свою користь.

Луганський напрямок

Тривають обстріли і дрібні провокації ворога поблизу Станиці Луганської. Бойовики активізуються у темну пору доби, ведучи вогонь у бік райцентру з протилежного боку Сіверського Донця. Зокрема, вчора знову були зафіксовано ворожий мінометний обстріл, що вівся з Малої Вергунки (Жовтневий район Луганська).

Така ж сама обстановка у Щасті, проте на цій ділянці фронту бойовики вдаються до провокацій вдень. Важке озброєння (танки, ствольна, реактивна артилерія) НЗФ не застосовують.

На захід від Щастя зафіксовано ворожу активність біля с. Трьохізбенка та Нижнє. Противник дотримується тактики ведення мінометних обстрілів з південного напрямку вздовж доріг місцевого значення. Особливо сильна перестрілка між бойовиками та силами АТО відбулася між 18 та 19 годинами на південь від Трьохізбенки: ворог застосував міномети і гранатомети.

На лінії зіткнення Новотошківське – Золоте – Попасна – Троїцьке вчора було тихо.

Донецький напрямок

В районі Світлодарської дуги обстановка залишається достатньо спокійною – протягом дня було зафіксовано лише 3 епізоди порушення режиму тиші з боку противника. Важке озброєння не застосовувалося.

В районі Горлівки перестрілки між ворогом і українськими військовими тривають по всій лінії розмежування навколо окупованого міста – від Світлодарського водосховища до сел. Новгородське. Найбільш складна обстановка – на північ від міста (у Майорську та Зайцевому), де ворог обстрілює наші передові позиції з великокаліберних мінометів, артилерії і танків. НЗФ тримають важке озброєння у житлових кварталах та на териконах по всій Горлівці. У світлу пору доби на цих рубежах оборони майже спокійно.

На ділянці фронту від Горлівки до Ясинуватої епіцентром бойових дій вчора були сел. Верхньоторецьке та Троїцьке, де наших військових протягом дня 10 разів обстріляли з важкого озброєння, в тому числі 2 – з установки «Град». Техніка окупантів дислокується у районі с. Михайлівка та с. Пантелеймонівка – менш, ніж за 8 км до лінії зіткнення. Також під ворожим обстрілом опинилися наші тилові позиції та населені пункти – артилерійський вогонь вівся з Ясинуватої.

Біля Донецька обстановка суттєвих змін не зазнала. Відносно спокійно тут лише з 8 до 18 години. У темну пору доби противник використовує  важке озброєння безперестанку.

На лінію фронту Авдіївка – Опитне – Піски – Красногорівка – Мар’їнка припадає понад 50% усіх порушень перемир’я з боку окупантів.

Також відновилися бойові дії на виїзді з Донецька в бік Маріуполя. Розгорнувши важку техніку в районі Оленівки, ворог тричі обстріляв наші позиції у Тарамчуку та Березовому: 1 раз – з артилерії та двічі – з «Градів».

Маріупольський напрямок

Основне протистояння відбувається по лінії зіткнення Богданівка – Старогнатівка – Гранітне. Бойовики застосовують 120-мм міномети і гаубиці, обстрілюючи сили АТО з відстані до 10 км як вдень, так і вночі. Ще 2 ворожих обстріли було зафіксовано вчора біля Талаківки і Сартани. На інших ділянках фронту вчора було тихо.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 4 польоти ворожих безпілотників. Також наші прикордонники виявили 1 БПЛА та 2 вертольоти країни-агресора на межі Криму та Херсонщини.

За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинули, 7 – отримали поранення.

Внаслідок порушення мирних угод з боку НЗФ триває руйнування інфраструктури прифронтових міст

19-8 11 12 13 14 15 16 17 18 19 19-1 19-2 19-3 19-4 19-5 19-6 19-7

Ці фотографії були зроблені спостерігачами СЦКК у с. Андріївка Волноваського району Донецької області, яке нещодавно було обстріляне ворожою артилерією. Зруйновано та пошкоджено 19 житлових будинків. Українські військовослужбовці дотримуються Мінських домовленостей, але агресія бойовиків наражається на потужну відповідь ЗСУ.

Триває вилучення нелегальної зброї на території проведення АТО

У 29-річного мешканця Авдіївки міліціонери вилучили протитанковий гранатомет, 11 підствольних гранат і понад 300 набоїв. Бойовий «арсенал» виявили в будинку чоловіка. Йому загрожує до 7 років позбавлення волі.

31

Триває ротація в підрозділах українських правоохоронців

Бійці зведеного загону швидкого реагування «Сокіл», які несли службу в Маріуполі, повертаються до місця постійної дислокації.

Підрозділ «Сокіл» несе службу в Донецькій області з травня 2014 року. Досвідчені бійці з усіх областей України стали пліч-о-пліч з правоохоронцями Донеччини, щоб оберігати безпеку мирних жителів і протидіяти злочинності.

У загоні – близько 100 бійців, які змінюються в рамках ротацій. Співробітники «Сокола» брали участь у проведенні спецоперацій з пошуку та затримання озброєних злочинців  диверсантів і колаборантів.

46 41 42 43 44 45

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар