Військових комісарів закликають під час мобілізації дотримуватися законів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Останнім часом у засобах масової інформації, соціальних мережах, а також у скаргах до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини повідомляється про випадки вручення повісток призовникам та військовозобов’язаним на вулицях міст чи в громадському транспорті з грубим порушенням норм законодавства. Більше того, є випадки затримання осіб людьми у військовій формі, проведення обшуків осель, примусова доставка до військового комісаріату, де людей утримують фактично під вартою. При цьому до людей застосовується моральний тиск та залякування адміністративною і кримінальною відповідальністю.

Про це повідомляє прес-служба  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Прикладом таких залякувань є листи, що розсилаються військкоматами, із погрозами не лише притягнути до кримінальної відповідальності, але й внести дані особи в реєстр осіб, які ухиляються від військового обов’язку, існування якого не передбачене законодавством.

Читайте також: У Кіровограді оголосили мобілізацію? (ВІДЕО)

Розуміючи наявність проблеми щодо ухилення окремих громадян від призову на військову службу, хочу нагадати, що згідно зі статтею 19 Конституції України органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Межі і спосіб дій військових комісарів під час проведення мобілізації визначено Законами України «Про військовий обов’язок і військову службу» та «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Положенням про підготовку і проведення
призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженим постановою КМУ від 21.03.2002 р. № 352.

Враховуючи зазначене, керуючись статтею 101 Конституції України, статтями 17, 22 Закону України «Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини», статтею 11 Закону України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави», закликаю всіх військових комісарів, працівників військкоматів та працівників міліції, які залучаються до проведення заходів із мобілізації, здійснювати мобілізацію із суворим дотриманням норм законодавства.

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ ’ ЯЗАНИХ

Частина десята статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» вимагає, щоб громадяни України, які приписані до призовних дільниць або перебувають у запасі Збройних сил України чи проходять службу у військовому резерві, прибували за викликом районного (міського) військового комісаріату для оформлення військово-облікових документів, приписки, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття чи вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на збори військовозобов’язаних.

Відповідно до статті 22 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов’язані:

– з’являтися за викликом до військових комісаріатів для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час (частина перша);

– під час мобілізації з’явитися до військових частин або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках або розпорядженнях військових комісарів) (частина третя);

– призов громадян на військову службу (крім тих, що проходять службу у військовому резерві) під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють місцеві органи виконавчої влади через військові комісаріати (частина п’ята).

Відповідно до Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженого постановою КМУ від 21.03.2002 р. № 352, повістка має бути належним чином оформлена.

У повістці повинно бути вказано прізвище, ім’я та по батькові особи військовозобов’язаного, його адреса. Військова спеціальність повинна співпадати зі спеціальністю записаною у військовому квитку. Крім того, в повістці повинні бути вказані дата, час, адреса місця прибуття та перелік документів, які особа має мати при собі. Повістка повинна бути скріплена печаткою та підписана військовим комісаром.

Корінець повістки з підписом військовозобов’язаного повинен зберігатись у військкоматі.

Повістка вручається особисто в руки військовозобов’язаного. Він повинен особисто розписатися в корінці повістки. Підпис третіх осіб (родичів, сусідів, представників ЖЕКів та ін.) не вважається дійсним.

Якщо у військовозобов’язаного виникнуть питання щодо достовірності підпису в корінці повістки, то справу необхідно вирішувати в судовому порядку.

Повістки надіслані поштою, залишені в поштовій скриньці, під дверима, або передачі через членів сім’ї чи третіх осіб, не можуть вважатися належним оповіщенням. Оповіщення по телефону також не є належним.

Окремо слід звертати увагу на те, що офіційні документи, які засвідчують особу, та на підставі, яких можуть вручатися повістки, це паспорт та водійські права. Службове (робоче) посвідчення – можливе у разі отримання повістки на робочому місці. Студентський квиток, пенсійне посвідчення чи інший документ у цій ситуації не підходять, і тому вручення повістки на підставі цих документів може визнатись незаконним.

Якщо військовозобов’язаний не отримав повістку під особистий підпис, то не має підстав вважати, що він належним чином був оповіщений.

За цих умов для притягнення його до кримінальної відповідальності за статтею 336 Кримінального кодексу України підстави відсутні.

У разі порушення процедури видачі повістки, або вручення заповненої неналежним чином повістки необхідно звертатися до суду.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар