Володимир В’ятрович: “Ми маємо говорити не тільки про декомунізацію, але і про деколонізацію”

Наразі є три великих міста, щодо яких гостро стоїть питання про перейменування. Про це в інтерв’ю “5 каналу” заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, передає УНН.

“Громади мають визначитися з новими назвами населених пунктів. Звичайно, ми є свідками певних маніпуляцій. Цікава позиція була в керівництва міста Іллічівськ – Іллічівськ на честь святого Іллі. Ми пояснили, що такого бути не може”, – коментує Володимир В’ятрович.

За його словами, є проблеми з перейменуванням Дніпропетровська і Кіровограда.

“Є маніпуляції щодо Дніпропетровська. Пропонують перейменувати “Дніпропетровськ” в “Дніпропетровськ”. Мовляв, якщо громада проголосує, назва залишиться. Парламент таке не розгляне. У Кіровограді абсолютна більшість громадян, думаю, не будуть захищати цю назву, але велика кількість є тих, хто хоче поміняти назву на стару імперську – “Єлисаветград”. Це теж не підходить. Ми маємо говорити не тільки про декомунізацію, але і про деколонізацію”, – сказав В’ятрович.

Нагадаємо, 8 липня в інтернеті з’явилася інтерактивна карта України, на якій позначені населені пункти, що, як зазначають розробники, мають бути перейменовані за законом про декомунізацію у 2015 році.

Розробники зазначили, що мапу з 877 українських населених пунктів, які мають перейменувати до 21 листопада, створили на основі даних моніторингу Українського інституту національної пам’яті. Так, на неї нанесли 28 міст, 48 містечок, 801 селище і село. Вказується, що загалом в Україні чекають свого перейменування 3% міст і сіл і дані на карті будуть оновлюватися.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар