Хроніка подій на сході України за минулу добу (РНБО)

На Луганському напрямку не припиняються ворожі обстріли українських позицій біля Станиці Луганської, Щастя та Кримського.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник  Андрій Лисенко. Бойовики ведуть вогонь з південного напрямку вздовж доріг місцевого значення. Слід відзначити, що противник продовжує застосовувати в темну пору доби важке озброєння – 120-мм міномети.

У західній частині Луганщини, на ділянці фронту від Новотошківського до Троїцького вчора було тихо.

Донецький напрямок. Зберігається неспокійна обстановка в районі Світлодарської дуги. Перестрілки між бойовиками та українськими військовими відбувалися як у темну пору доби, так і вдень. Близько 13 години відбулося пряме бойове зіткнення сил АТО з живою силою противника. Бойовики рухалися на наші позиції прямо по автотрасі Дебальцеве – Артемівськ. Після 20-хвилинного бою окупанти відійшли.

З іншого боку Світлодарського водосховища єдиною точкою напруження було селище Зайцеве Горлівської міськради. Бойові дії розгорнулися тільки після 22 години, коли противник почав обстріл українських військ зі 120-мм мінометів і стрілецької зброї. На захід від Горлівки противник обстріляв з мінометів наші позиції біля Новгородського.

Також, ворожа артилерія відпрацювала по українських військах, що обороняють с. Троїцьке у цьому ж районі. Слід відзначити, що 152-мм гаубиці НЗФ вели вогонь з Ясинуватої, тобто вздовж лінії фронту.

На західних околицях Донецька ситуація також загострюється. Вчорашня доба запам’яталася активною роботою ворожої бронетехніки (танків і БМП) біля Опитного, яка висунулася на передову в районі Донецького аеропорту. Також бойовики вперше за останні місяці застосували на цих рубежах реактивну артилерію. Ворожі «Гради», що теж розгорнуті у м. Ясинувата, обстріляли українські війська під Красногорівкою, яка знаходиться щонайменше за 25 км від місця пуску ракет.

Також противник тричі обстріляв з важкого озброєння українські блокпости біля с. Березове, що на виїзді з Донецька у бік Маріуполя. Підкреслюємо: на цій ділянці фронту в останні тижні було тихо.

Триває загострення бойової обстановки на Маріупольському напрямку. Епіцентр протистояння – українська лінія оборони від Богданівки до Старогнатівки. Важке озброєння з боку НЗФ на цій ділянці фронту застосовується систематично. Зокрема, між 1 та 3 годинами ночі противник провів 4 обстріли з реактивної артилерії, причому 1 з них – з потужної РСЗВ «Ураган». Вогонь зі 152-мм гаубиць НЗФ вівся як в темну, так і світлу пору доби. Також бойовики відкривали вогонь по силах АТО, що обороняють лівий берег Кальміуса у Чермалику. Артилерійсько-мінометний обстріл окупантів тривав півгодини і вівся з сел. Октябрське.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 12 польотів ворожих безпілотників. Ще 1 БПЛА країни-агресора перетнув адміністративну межу між окупованим Кримом та Херсонською областю біля Чонгара.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 3 – було поранено.

Ці втрати сили АТО понесли під Станицею Луганською і Старогнатівкою.

Співробітники маріупольської міліції затримали бойовика

Встановлено, що чоловік близько двох місяців проходив підготовку у таборі бандформування «Оплот», після чого деякий час охороняв ворожі склади у Докучаєвську. Згодом, для «підвищення кваліфікації» був направлений до Росії у табір, де російські інструктори готували бойовиків до диверсійно-розвідувальної діяльності. Під час поїздки бойовик був травмований, внаслідок чого став непотрібний своїм ватажкам. Тому він повернувся на територію, що контролюється українським урядом, де його затримали правоохоронці.

Ще одного бойовика затримали співробітники СБУ у Харківській області. Встановлено, що чоловік воював проти сил АТО у складі різних НЗФ – зокрема «Макіївська сотня» та «Восток» та «казаків». Також відомо, що затриманий у минулому був засуджений за тяжкі злочини.

Спецслужби продовжують роботу із виявлення колаборантів

Затримано 5 мешканців Артемівського району Донецької області, які збирали інформацію про місця дислокації, чисельність, матеріально-технічне забезпечення, маршрути ротації та пересування сил АТО.

Збройні Сили України щоденно проводять тренування своїх підрозділів, щоб підтримувати високий рівень бойового духу та якість вишколу бійців

Зокрема, триває бойове злагодження наших військовослужбовців на полігоні «Широкий Лан». Головне завдання командирів та інструкторів – надати мобілізованим знання та практичні навички, які допоможуть адаптуватися в бойових умовах. Військові вже взяли участь у стрільбах та відпрацювали тактичні прийоми при діях взводів у складі рот.

111213141518 16 17

Україна зміцнює співпрацю з західними союзниками

Вчора Державний секретар з питань оборони Великої Британії Майкл Феллон відвідав навчальний центр Командування ВДВ ЗСУ на Житомирщині.

Саме тут британські інструктори готують українських колег, які надалі займатимуться вишколом наших військовослужбовців.

Підготовка проводиться за цілою низкою напрямків: тактична медицина, патрулювання, розмінування території, проведення операцій в умовах міста. Програма передбачає вишкіл двох тисяч українських військових інструкторів, підготовка половини вже завершена.

29 21 22 23 24 25 26 27 28

Українська діаспора підтримує свою історичну Батьківщину

Вже вдруге за рік Дніпропетровський військовий госпіталь отримав сучасне обладнання від української громади в США та пересічних американців. Цього разу українські військові лікарі отримали рентгенівський апарат флюорографічного типу з електронно-оптичним перетворювачем. Як зазначають медики, він значно полегшить роботи медичного персоналу в травматологічному відділені.

 

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар