Ключові події, що сталися на території проведення АТО за минулу добу (РНБО)

За даними, які оприлюднив сьогодні на брифінгу речник  Адміністрації Президента з питань АТО Олександр Мотузяник,на Луганському напрямку обстановка дещо стабілізувалася.

Зокрема, на ділянці фронту від Старого Айдару до Оріхового не було зафіксовано жодного факту порушення режиму тиші.

Водночас біля ключових вузлів української оборони протистояння триває. Пізно ввечері противник близько 2 годин вів обстріл наших позицій біля Станиці Луганської. Вранці відбулася короткотривала перестрілка в районі Щастя. Близько другої години ночі бойовики здійснили постріл з міномета біля Золотого. Найскладніша обстановка – у Троїцькому, де наші фортифікації знову були обстріляні зі ствольної та реактивної артилерії. Підтверджується інформація про розгортання батареї ворожих гаубиць у Стаханові та «Градів» – у Ірміному.

Донецький напрямок. Біля Світлодарська вчора було достатньо спокійно: противник зрідка використовував лише стрілецьку зброю в районі лінії зіткнення від Розсадок до Луганського.

Під Горлівкою також обстановка стабілізувалася: противник проявляв активність лише у Майорську і Новгородському, обстрілюючи наших бійців з прилеглих районів Горлівки.

На ділянці фронту від Горлівки до Ясинуватої ворог вів вогонь по українських опорних пунктах у Верхньоторецькому та Кам’янці. Противник зосередив важке озброєння у житлових кварталах Пантелеймонівки та Ясинуватої і активно його застосовує, переважно в темну пору доби.

На західних околицях Донецька обстановка незмінна і важка. Епіцентр протистояння – селище Піски. Також пізно ввечері під ворожий артобстріл потрапили житлові квартали Красногорівки. Використання важкого озброєння (танків та артилерії) з боку НЗФ  носить систематичний характер.

На Маріупольському напрямку ключовою точкою нашої оборони вчора була Старогнатівка та прилеглі території. Нагадуємо, зранку сили АТО відбили спробу ворожого наступу, перейшли в контратаку і повернули контроль над стратегічними висотами. До Вашої уваги – розповідь воїна героїчної 72-ї бригади ЗСУ, який брав безпосередню участь в операції:

Незважаючи на понесені втрати, ворог продовжив артилерійські обстріли наших позицій біля Старогнатівки, які велися як у світлу, так і в темну пору доби. Окрім цього, окупанти відпрацювали по українських укріпленнях з реактивних установок «Град», які розгорнуті в районі села Роздольне, що на південь від Комсомольського – менш, ніж за 15 км від лінії фронту.

Також вдень потужні артилерійські та мінометні обстріли ворога пройшли в районі Павлопільського водосховища – біля Гранітного і Чермалика. У Широкиному відбулися дві перестрілки між бойовиками та нашими військовими.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 9 польотів ворожих безпілотників.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 13 – було поранено. Ці втрати сили АТО понесли на Донецькому і Маріупольському напрямках – переважно під Горлівкою, Донецьком і Старогнатівкою.

Мобілізовані військові вдосконалюють бойові навички

На Рівненському загальновійськовому полігоні бійці навчаються долати смугу перешкод. Крім стандартних будівель, окопів, інженерних загороджень, різноманітні засоби імітації наближають вправи до умов реального бою. Для виконання завдань військові діляться на три групи – «дозор», «ядро», «тил». «Дозор» виявляє умовного противника, «ядро» – знищує його, а «тил» – прикриває основні сили.

14 11 12 13

Служба безпеки України викрила зрадника у своїх лавах

Під час передачі таємної інформації ворожому агенту оперативники затримали підполковника юстиції, що працював на посаді заступника начальника слідчого відділу управління СБУ в Донецькій області. Встановлено, що роботу зловмисників координував співробітник ФСБ РФ на прізвисько «Іспанець». Росіяни щедро платили своєму агенту за цінні відомості – у підполковника юстиції вилучили 40 тисяч доларів США готівкою.

22 21

Також на блокпосту біля села Березове Мар’їнського району Донецької області наряд українських прикордонників затримав бойовика. Легковий автомобіль рухався з окупованої території, і прибув на український блокпост, але почав розвертатися, не доїхавши до контрольного посту.

Завдяки професіоналізму наших бійців машину оперативно заблокували. За кермом авто знаходився чоловік у камуфляжній формі з символікою бандформування «ДНР». У ході фільтраційних заходів у водія було вилучено так званий «військовий квиток», виданий окупантами і набої до автомата. Нагадаємо, що саме на цьому блокпосту наші прикордонники два тижні тому затримали майора ЗС РФ, що супроводжував вантаж боєприпасів для бойовиків.

Українські правоохоронці вилучають зброю та боєприпаси в зоні АТО

На дорозі Первомайськ – Лисичанськ правоохоронці зупинили вантажний автомобіль. У ході огляду вантажу було виявлено та вилучено 2 кілограми вибухівки, 30 набоїв, дві димові шашки та 10 запалів до гранат.

У Луганській області на одному з контрольних постів українські прикордонники вилучили боєприпаси та вибухівку – магазин до автомата Калашникова, 2 сигнальні ракети, елемент від ударного вибухового механізму та речовину, схожу на пластид. Небезпечну знахідку виявив досвідчений пес прикордонників.

Розповідь про українського гвардійця-зв’язківця, який виконує важливі завдання в зоні проведення АТО

Молодший лейтенант Костянтин Акулов став військовим зв’язківцем не випадково – він продовжив справу батька, який більше 25 років служив у підрозділах зв’язку. Кар’єру військовослужбовця воїн розпочав строковиком, згодом підписав контракт і паралельно опанував фах зв’язківця. Тепер молодий офіцер несе службу в Маріуполі на посаді начальника центру документального зв’язку Національної гвардії України.

За словами Костянтина, зараз фінансування цієї стратегічної галузі ведеться на вищому рівні. Держава не шкодує коштів на закупку нових зразків техніки – це і ретранслятори, і супутникове обладнання. Адже від швидкої передачі інформації залежать життя людей, адже зв’язок – це «нерв армії», через який іде все управління.

Костянтин Акулов наголосив, що військові справді відчувають підтримку людей, які завжди готові прийти на допомогу воїнам.

32 31

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру

Поширити:

Залишити коментар:

коментар