Новенькі «ланоси» у Кіровограді: гроші – вранці, автівка – скоро буде (ДОКУМЕНТ)

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Родина із Кіровоградщини вирішила купити автомобіль. І тільки перерахуваши більше 30 тисяч гривень на рахунок агенства, зрозуміли, що платять не за свій новенький «ланос», а за участь у спільноті «справедливо ошуканих».

У місцевій газеті пенсіонерка Віра зі Знам’янского району прочитала оголошення про продаж новеньких «ланосів». На умовах розбитого платежу (на 7 років) ТОВ «Авто просто» пропонує купити автівку загальною вартістю 130 тисяч грн, хоча за документами згодом нарахувалось уже 170 тисяч.

Рахунок – оплата – чекайте

«Ми ще навесні хотіли купити машину, бо наша стара вже, а попереду літо – на базар поїхати, привезти щось. Ми з чоловіком та внуком приїхали в салон (неподалік онкодиспансеру), підійшли до найближчого столика», – розповідає Віра Олександрівна.

За словами жінки, консультант Яна розповіла їй, що після сплати внеску (який уже входить до вартості автівки) автомобіль приженуть у салон і віддадуть покупцям. Для сільської родини ці умови були прийнятними, до того ж реєстрацію пообіцяло оплатити ТОВ «Авто просто». Не вбачаючи обману і навіть необговоривши умов, клієнти відразу підписали договір, як вони думали, про купівлю свого «ланоса». «По договору нічого не розказували. Казали, що після платіжки відразу приженуть машину і все», – додала Віра Олександрівна.

Перший платіж на суму 4 172 грн родина сплатила 25 квітня цього року. Минув місяць – місце для автівки у дворі залишалось порожнім. У офісі заспокоювали: «Машина скоро буде». У червні прийшов час першого щомісячного платежа – 2 365 грн. Після сплати цієї суми Вірі Олександрівні зателефонувала консультант Яна, сказала сплатити черговий внесок та аванс і запевнила: 30 липня автівка вже буде в Кіровограді. Аванс склав 21 151 грн.

Чи з’явився після цього автомобіль? Ні. «Ще заплатіть 15 тисяч, плюс щомісячний платіж 2 365 грн. Тоді точно вже машина буде у вас», – вкотре виставила рахунки консультант Яна, яка працювала за довіреністю від фірми «Авто просто».

«На це я відповіла «Дайте мені машину і я швидко все виплачу». Хазяйство тримаєм. Корова є. Мене вже просто взяли сумніви, що таку суму плачу, а машини нема», – розповідає пані Віра. Днями жінці поштою надійшли чергові платіжки, але донька Віри Олександрівни – Світлана – переконує маму не сплачувати виставлену суму, адже давно підозрює «лохотрон».

Обіцяного 4 платежа чекають, а потім впізнають шахрайство

У результаті родина виплатила близько 30 тисяч гривень, які були перераховані чотирьма платежами. Автомобіль покупці так і не отримали, хоча їм обіцяли передати автівку вже після сплати першого рахунку. «Консультант мені постійно казала, що все буде добре. Вона мене переконала. Я повірила цій дівчинці, – зі сльозами на очах каже пані Віра, – Мене так переконали, що я своїм дітям не вірила».

«Скільки сліз було пролито, – додає донька Світлана. – Я ледь не головою в двері билась, грубо кажучи, щоб батьки поглянули на це тверезо. Щоб нарешті запідозрили, що щось не так».

У салоні клієнти спілкувались тільки з Яною – дівчина особисто тримає з ними контакт, не підпускає ні до начальника, ні до адміністратора (а, може, і нема до кого йти). Тому особисто Віра Олександрівна не знає нікого з «вищого керівництва». До того ж жоден із вказаних у документах номерів не обслуговується. Відповідає тільки консультант Яна, номер телефону якої написаний на візитці звичайною ручкою.

Оплати здійснювались за рахунками, які «Авто просто» надсилали листами на ім’я пані Віри. «Платили все відразу і вчасно. То за зерно гроші взяла, то корову продала. Знайшли гроші й заплатили. Але ж ми їх не малюємо, щоб віддавати просто так, – зазначає пенсіонерка, – Ще бичка купили, думала, виглядимо і ще аванс віддамо, щоб швидше все сплатити».

Під час кожної оплати клієнтів запевняли, що вони просто купують машину, а насправді виявилося, що родина сплачувала лише за адміністративні послуги фірми, яка «веде їх у групі» як претендентів на отримання автівки.

Фірма добросовісно виконувала умови договору?

Запідозривши обман, родина звернулась до Держспоживінспекції у Кіровоградській області. Там повідомили, що це вже не перший випадок шахрайства фірми «Авто просто» на Кіровоградщині. Ситуація майже безнадійна, адже умови договору з боку фірми виконуються чітко. Як це можливо, якщо родина «влітає» на 30 тисяч? Справа в тому, що підписаний договір не є підтвердженням купівлі автівки.

Юрист Держспоживінспекції Дмитро Олійник пояснює: «Клієнти підписали договір «про надання адміністративних послуг». Це означає, що ви надаєте право фірмі «Авто протсто» купити авто і потім, як розіграш в групі, автівка може передатись вам, якщо виграєте. Немає навіть підстав скористатись поправкою закону «ввели в оману».Тож формально все є легально і правильно. Єдиний недолік договору: не прикріплено Додаток 1, де прописані всі суми, які повнен сплатити клієнт». Якщо цей додаток не був підписаний пані Вірою у салоні, то є підтави вважати договір не заключеним».

Що ж стосовно безпосередньо заключеного договорую, то «безболісно» його розірвати можна було протягом 14 днів після підписання. «У такому випадку договір розривається в односторонньому порядку і всі кошти компенсуються в повному обсязі. Якщо ж пізніше, то кошти за надання адміністративних послуг не повертаються (ред. у даному випадку це найбільші суми: 21 і 15 тисяч), адже послуги формально надавались. А патежі за «ланос» (по 2 365 щомісяця) повертаються за вийнятком останніх двох місяців. Проте Віра платила всього два місяці», – пояснив юрист.

Згідно договору до зобов’язань «Авто просто» входить: включення в групу, ведення клієнта в групі.

На Кіровоградщині зафіксовано і випадок, коли кошти було повернуто в повному обсязі. Але там ситуацію врятувало те, що клієнт вчасно скинув із вух лапшу і розірвав договір до сплину 14 днів із моменту підписання документу. Плюс до того Додаток 1 не був підписаний клієнтом.

Віртуальний авторитет

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб ТОВ «Авто Просто» зареєстровано відповідно до закону. Проте, як виявляється,  офіційна реєстрація не є гарантією добросовісного ведення бізнесу чи елементарного виконання умов договорів.

Так у випадку пані Віри, їй разом з договором про адміністрування видали ваучер, на звороті якого зазначені умови акції. Зверніть увагу на дату проведення акції – лютий цього року (нагадаємо, договір було заключено 25 квітня). Тобто навіть розіграш уже по факту відбувся.

Окрім того, Додаток 2 про підтвердження погодження на сплату авансових внесків, був заповнений навіть не ручкою – всі дані і підпис записані сірим олівцем.

На сайті «Кіровоград-АВТО» цей «спосіб придбання автівки» знаходить у розділі кредитування під шефством системи «АвтоТак».

Згідно з інформацією сайту суть системи полягає в наступному: «Формуються групи учасників, які бажають придбати автомобіль, сплачують періодичні платежі, за рахунок яких придбаваються автомобілі та розподіляються серед учасників групи. Таким чином, кожний учасник групи почергово отримає свій автомобіль. Отримавши авто, учасник продовжує сплачувати періодичні платежі до повного розрахунку».

Із сайту є лінк на позитивні (як пишеться на сайті) відгуки покупців. Варто зауважити, що всі вони датуються ще 2013 роком. До того ж пошукова система не знаходить серед них кіровоградців. Всі відгуки написані за єдиною схемою, з чіткою і логічною побудовою речень, без віртуального сленгу, притаманного інтернет-користувачам.

Напротивагу цьому сайту є ресурс «Внутри». Тут коментарі більш свіжі та «живі», а позитивних серед них майже немає. Окрім того, варто зауважити, що ресурс «Внутри» призначений для відгуків робітників про роботодавців, а не клієнтів про підприємства.

Читайте, що підписуєте

Найкращі жертви для шахраїв – пенсіонери, які не можуть прочитати договору. Або ж просто не розуміють, що навіть не купують кота в мішку, а оплачують цього декоративного кота автору «схеми». У разі великої кількості не зрозумілих літер, краще порадитись із юристом. Клієнт має право взяти договір на ознайомлення, перш ніж ставити підпис. Адже, якщо не брати до уваги солодкі нісенітниці, які розповідала консультант Яна, то фірма «Авто просто» добросовісно виконала умови підписаного договору.

«Особливу увагу варто звертати на предмет заключення договору, – наголошує заступник начальника Держспоживінспекції в Кіровоградській області Віра Сухопарова. – У підписаному договорі – це надання адміністративних послуг. Натомість повинно бути договір купівлі-продажу автомобіля. Плюс до того, повинен бути підписаний додаток 1, у якому закладено розрахунок відсоткових ставок, що треба сплатити».

Вплинути на щось у ситуації пенсіонерки Віри можна лише за умови, що цей додаток 1 не був підписаний. Саме його у наданих жінкою документах немає.

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар