Бродський лобіює інтереси Побузького феронікелевого

Голова Держслужби з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва Михайло Бродський підтримав проект меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів і електрометалургійний підприємствами, що регламентує пільги за цінами на електроенергію для таких підприємств, і виступила за пролонгацію даного меморандуму на 2014 рік.

Про це йдеться в повідомленні Держпідприємництва .

Водночас Голова Держпідприємництва зазначений проект Меморандуму погодив з пропозиціями, що дозволять бізнесу почуватися комфортно у відносинах з владою.

Так, з проекту було запропоновано вилучити зобов’язання електрометалургійних підприємств щодо вкладення інвестицій на їх технічне переоснащення і модернізацію. Джерелом таких інвестицій є прибуток підприємств. У той же час, метою державної підтримки електрометалургійних підприємств є стабілізація фінансово-економічного стану та їх розв’язання соціальних проблем, а не забезпечення прибуткової діяльності. Покладення на бізнес зобов’язань за відсутності відповідних фінансових ресурсів Службою вбачається недоцільним.

У 2013 році в діючому Меморандумі підприємства підпадали під пільгові умови, якщо питома вага вартості електроенергії у складі виробничої собівартості їх продукції металургійного виробництва становила не менше ніж 30 відсотків. Новим проектом запропоновано виробничу собівартість замінити на загальну, яка фактично вища за попередній вид собівартості. Таким чином, замість скорочення споживання електроенергії, держава фактично стимулюватиме зростання її споживання. Держпідприємництво виступає за передбачуваність і стабільність умов співпраці держави з бізнесом.

Проектом також передбачалося зобов’язати бізнес реалізувати продукцію на внутрішньому ринку за цінами, які не перевищують рівень цін експорту суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності України.

У зв’язку із зниженням світових цін на металопродукцію та запровадженням державної підтримки електрометалургійних підприємств у всіх країнах-основних експортерах цієї продукції, Михайло Бродський підтримав продовження на 2014 р. та розширення державної підтримки національних виробників: ПАТ «Стахановський завод феросплавів», ПАТ «Запорізький завод феросплавів», ПАТ «Нікопольський завод феросплавів» і ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат» (Кіровоградська область).

Як повідомлялося, 1 жовтня 2012 року Кабінет Міністрів виключив дотаційні сертифікати з оптової ціни електроенергії для електрометалургійних підприємств (середньомісячне споживання яких за підсумками 2011 року склало більше 60 млн кВт-год і питома вага електроенергії у складі собівартості продукції яких перевищує 30 %) з 1 жовтня 2012 до 1 березня 2013 року.
Після цього термін дії цієї постанови неодноразово переносився, і на цей момент — це період з лютого по грудень 2013 року.

Раніше під дію постанови потрапили Запорізький і Стахановський заводи феросплавів (Луганська область).

Крім того, з приводу можливості виключення дотаційних сертифікатів з оптової ціни електроенергії до влади звернулися Нікопольський завод феросплавів (Дніпропетровська область) і Побузький феронікелевий комбінат (Голованівський район Кіровоградська область).

Поширити:

Залишити коментар:

коментар