Зведені дані щодо ситуації у зоні АТО (РНБО)

Сьогодні, 10 серпня, близько 3 години ночі, після проведення масованої артилерійської підготовки, чотири сотні бойовиків за підтримки 10 танків, 10 БМП, іншої техніки перейшли в наступ в районі Старогнатівки, що знаходиться у трикутнику Волноваха – Комсомольське – Тельманове.

Про це повідомив сьогодні на брифінгу в УКМЦ речник Адміністрації Президента України з питань АТО полковник Андрій Лисенко.

Військово-політичне керівництво України оперативно відреагувало на загрозу: вранці відбулася робоча нарада за участю Верховного Головнокомандувача, Секретаря РНБО, Міністра оборони та Начальника Генерального штабу ЗСУ. Для відбиття атаки окупантів було прийняло рішення застосувати артилерію. Про це було оперативно проінформовано представників ОБСЄ та СЦКК.

Завдяки професійним діям військовослужбовців ЗСУ спробу наступу було зупинено. Противник поніс значні втрати у живій силі та техніці та був відкинутий на 2-3 км. У ході контратаки наші військові зайняли вигідні позиції, зокрема повернули контроль над стратегічними висотами.

Ця зухвала атака окупантів відбулася на фоні продовження ескалації обстановки на сході України, спричинена агресивними діями НЗФ. За вчорашню добу зафіксовано 127 ворожих обстрілів позицій сил АТО – це найбільша кількість з часу завершення битви за Дебальцеве. Кожен третій обстріл бойовиків ведеться з важкого озброєння. Окрім цього, російсько-терористичні війська провели 7 мінометних та артилерійських обстрілів українських населених пунктів в районі Горлівки, Донецька і Маріуполя.

Хроніка подій у зоні проведення АТО, що сталися вчора – 9 серпня

Луганський напрямок. Продовжуються ворожі мінометні обстріли передових укріплень сил АТО біля Станиці Луганської. НЗФ відкривають вогонь у темну пору доби з правого берега Сіверського Донця. Аналогічна ситуація – в Щасті, проте там бойовики обстрілюють українських військових вдень і не застосовують важке озброєння.

Тривають активні бойові дії на північ від Бахмутської траси. Епіцентр протистояння – с. Кримське, де вчора ввечері противник провів потужний мінометно-артилерійський обстріл наших оборонних рубежів. Важке озброєння бойовиків зосереджена біля Слов’яносербська.

Біля Трьохізбенки та Новотошківського вчора було дещо спокійніше – зафіксовано лише декілька епізодичних провокацій ворога.

Поблизу Золотого вчора було відносно спокійно – противник після опівночі провів 1 мінометний обстріл, і більше активності на цих рубежах оборони не проявляв.

Донецький напрямок. Обстановка на стику двох областей залишається надзвичайно напруженою, оскільки тут бойовики ведуть вогонь по українських військових одночасно з південного та східного напрямку. Зокрема, після опівночі ворог обстріляв з танків наші укріплення в Троїцькому. За даними розвідки, ворог тримає свою бронетехніку у м. Алмазна. Також пізно ввечері противник знову застосував реактивну артилерію.

За даними розвідки, ворожі установки «Град» підтягнуті на декілька кілометрів ближче до лінії фронту, і розміщуються прямо у житлових кварталах Первомайської агломерації.

На лінії оборони, що проходить через Луганське і Лозове, було відносно спокійно, важке озброєння з боку противника не застосовувалося.

Натомість тривають перестрілки між НЗФ і українськими воїнами на північ від Горлівки. Ворог тримає у окупованому місті танки та артилерію і прицільно обстрілює наші оборонні рубежі першої та другої ліній. Найбільше дісталося с. Зайцеве, де звуки вибухів ворожих снарядів було чутно практично цілий день. Неспокійною залишається обстановка і в інших прифронтових населених пунктах Дзержинської міськради – Кіровому і Ленінському. Відновилися мінометні обстріли сил АТО, що обороняють Новгородське, де розташована залізнична станція і стратегічне підприємство вітчизняної хімічної промисловості.

Між Горлівкою і Донецьком єдиною точкою протистояння вчора було сел. Верхньоторецьке, де одразу після світанку ворог провів тригодинний мінометно-артилерійський обстріл наших позицій. Важка техніка ворога на цій ділянці фронту зосереджена в Пантелеймонівці, де сходяться три стратегічних автодороги окупованого Донбасу – на Горлівку, Єнакієве та Донецьк.

В західних околицях Донецька без змін: бойові дії ведуться цілодобово. Під ворожий артобстріл знову потрапили житлові квартали Авдіївки.

На Маріупольському напрямку противник також перейшов до тактики відкритого застосування важкого озброєння, в тому числі – у світлу пору доби. Зокрема, зі 120-мм мінометів були обстріляні наші позиції біля Старогнатівки, а зі 152-мм гармат – с. Орловське, що східніше Павлополя. Вогонь вівся з південно-східного напрямку та значної відстані. Також під ворожим артобстрілом опинилися с. Приовражне та Водяне Володарського району. Підкреслюємо: ці населені пункти перебувають на відстані 10 км від лінії фронту.

Також загострилася ситуація вздовж автотраси Новоазовськ – Маріуполь. Протягом трьох годин бойовики вели вогонь зі 122-мм гармат по укріпленнях сил АТО та житловим кварталам с. Лебединське. Ворожа артилерія розгорнута у с. Безіменне. Також пізно ввечері сили АТО вступили у бій з ворогом у Широкиному. Зіткнення тривало близько години, атаку ворога успішно відбито. Маріуполь і околиці надійно захищені, його захищають кращі підрозділи ЗСУ, у ворога немає жодних шансів прорвати українську оборону.

Вчора в зоні АТО було зафіксовано 24 польоти ворожих БПЛА.

За минулу добу внаслідок бойових дій 1 український військовослужбовець загинув, 16 – отримали поранення. Також 1 український воїн зник безвісти.

За матеріалами, підготовленими командою Українського Кризового медіацентру.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар