У Кіровограді відбулася фотовиставка  «Кіровоградські десантники – захисники України» (ФОТО)

З 31 липня по 7 серпня 2015 року біля приміщення Кіровоградського обласного художнього музею та його відділу – картинної галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» за ініціативи Кіровоградської обласної організації «Об’єднання ветеранів розвідки України» було розгорнуто фотовиставку «Кіровоградські десантники – захисники України», приурочену до Дня високомобільних десантних військ Збройних Сил України.

 Десант – це не просто назва роду сухопутних військ, це мрія багатьох хлопчаків приєднатися до легендарного військового братства, це бажання випробувати себе на міцність, це, врешті решт – доля, яку обійти не можна. Адже за всіх часів десантні війська вважалися елітою будь якої армії, служба  в яких сприймалася не тільки як виконання почесного обов’язку перед своєю Батьківщиною, а й як серйозне випробування для справжніх чоловіків.

Повітрянодесантні війська України були створені після проголошення незалежності нашої країни на базовій основі повітрянодесантних військ СРСР, що дислокувались на її території на момент розпаду «Імперії зла».

Назву «Високомобільні десантні війська» вони отримали у 2012 році, чим було відновлено радянську абревіатуру «ВДВ», яку знають і поважають навіть ті, хто не служив в армії.

День ВДВ відзначався в Україні кожного року, але в умовах неоголошеної війни з боку неофашистської Московії, окупації Криму та частини Донецької і Луганської областей, святкування цього дня набуває особливого змісту та звучання. Тим більше, що кіровоградські десантники показали себе у цій війні з самого кращого боку, не зганьбивши військової честі та продемонструвавши ворогу і усьому світу силу і незламність свого козацького духу та перейнявши естафету славетних військових традицій  «міста з військовою виправкою».

На виставці представлені фотосвітлини, які відображають події війни на сході України з квітня 2014 року по червень 2015 року. Унікальність цих фотодокументів полягає не тільки в тому, що вони правдиво віддзеркалюють усі жахіття війни та спартанські умови побуту захисників України. Адже їх авторами як раз і є ці самі військовослужбовці-десантники, зокрема – вояки 3-го окремого полку спеціального призначення та  42-го батальйону територіальної оборони Кіровоградської області (з листопада 2014 року – 42-го окремого мотопіхотного батальйону 57-ої окремої мотопіхотної бригади Збройних Сил України).

Окремим блоком представлені фото, а їх понад 80 одиниць, полковника Сергія Олексійовича Сєнчева (08.07.1973-04.08.2014) заступника командира частини з виховної роботи 3-го полку спеціального призначення ГУР Міністерства оборони України, який перебував у зоні АТО з квітня по серпень 2014 року. Сергій Олексійович завжди був з фотоапаратом, намагався усе зафіксувати, після нього залишилося багато знімків подій АТО, зокрема охорона та захист Донецького аеропорту.

Великий експозиційний блок складають фотографії десантників 3-го окремого полку спеціального призначення ГУР Міністерства оборони України та славних ветеранів–десантників: капітана І рангу Олефіренка  Юрія Борисовича (27.04.1965-16.01.2015), підполковника Майстерюка Романа Андрійовича (23.11.1971-21.07.2014), підполковника Степанка Володимира Івановича (27.01.1968-26.01.2015), які героїчно загинули, захищаючи суверенітет та цілісність нашої держави, і чий ратний подвиг повинен стати для усіх інших приводом для гордості та прикладом для наслідування.

Унікальним експонатом виставки по праву можна вважати переданий зі Східного фронту прапор України, який із жовтня 2014 року майорів на бойовій машині бійця 42-го окремого мотопіхотного батальйону Мурзіна Романа Володимировича. Прошитий кулями, вицвівший під палаючим донецьким сонцем, він розписаний підписами українських вояків із різних куточків України.

Прикро,  але авторів багатьох фото світлин вже немає серед живих. Вічна їм пам’ять та Царствіє Небесне!

А нам – бути гідними такої жертовності та робити все, щоб віра цих хлопців в краще майбутнє для своєї держави не залишилась мрією.

Олег Юрченко – старший науковий співробітник Кіровоградського обласного художнього музею

Поширити:

Залишити коментар:

коментар