Дипломи 20 випускників кібернетико-технічного коледжу «зависли» у повітрі

53 випускники Кіровоградського кібернетико-технічного коледжу спеціальності «Фінанси та кредит» та «Програмна інженерія» цьогоріч не змогли отримати дипломи бакалаврів через те, що термін дії відповідних ліцензій коледжу закінчився ще рік тому. Зусиллям народних депутатів, освітян та Міністерства освіти та науки України частково вдалося вирішити цю проблему – 33 фінансисти невдовзі отримають свої дипломи в КНТУ, тоді як доля  20 програмістів «зависла» у повітрі.

Читайте більше: КНТУ допоможе студентам кібернетико-технічного коледжу отримати дипломи бакалавра

Сьогодні, 7 серпня, кіровоградцям розповіли «неприємні» подробиці ситуації, що склалася у системі кіровоградської освіти.

«Я був дуже здивований, коли до мене у приймальню народного депутата прийшли 53 особи, які після навчання  дізналися, що не можуть отримати свої дипломи. На жаль, така ситуація – не єдина в Україні. Зафіксовано більше 10 аналогічних випадків, – розповідає Олександр Горбунов. – Але вважаю повністю неприйнятною ситуацію, коли батьки рік платять гроші в комунальний заклад, у той час, коли невідомо чи отримають їхні діти дипломи. У мене є великі питання до обласного та міського управлінь освіти».

Нардеп пообіцяв, якщо місцева освіта ініціює перевірку даного питання, то він особисто ініціює перевірку. «Після сьогоднішньої прес-конференції мені цікаво, якою буде реакція місцевих чиновників. Якщо реакції не буде, обіцяю, через тиждень я особисто ініціюю службову перевірку. Адже якщо кожного разу робити роботу за когось – не залишиться часу, щоб робити свою», – підсумував наявну ситуацію Олександр Горбунов.

Директор кіровоградського кібернетико-технічного коледжу Олександр Токарев пояснив, що причина того, що коледж вчасно не отримав ліцензію на видачу дипломів бакалавра криється у реформуванні системи освіти.

«У липні минулого року, у самий розпал вступної кампанії, вийшов новий Закон «Про вищу освіту». Саме у цей час у нас закінчився термін дії ліцензії на дипломи молодших спеціалістів та бакалаврів. Новий закон прийшов, старий пішов, а перехідного періоду не дали. У лютому цього року нам вдалося отримали ліцензію на молодших спеціалістів, а стосовно ліцензії на бакалавра, сказали, що зараз перехідний період. Поки не на часі. Поговоримо про це потім. У результаті, коли ми захистили акредитацію дипломів молодших спеціалістів, по базі даних бакалаври у нас проходили повністю – не було жодних претензій. Але коли треба було отримувати дипломи, база даних видала, що ми не маємо права видавати дипломи бакалавра», – розповів Олександр Токарев.

І поки триватимуть численні перевірки та з’ясовуватимуться стосунки, 20 студентів спеціальності «Програмна інженерія» самостійно вирішуватимуть свої проблеми. За словами ректора КНТУ Михайла Черновола, університет не може видати їм дипломи за тієї схемою, що й фінансистам, адже у них немає спеціальності «Програмна інженерія» – лише «Комп’ютерна інженерія».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар