В Олександрії побудують сонячну електростанцію і завод з виготовлення сонячних батарей

В Олександрії планується будівництво сонячної електростанції потужністю 1МВт і заводу з виготовлення наддешевих батарей для електростанції.

Для втілення наших планів група олександрійських інвесторів створила нове підприємство «Чисті енергетичні технології», яке займатиметься будівництвом електростанції і паралельно заводу з виготовлення батарей для сонячної енергії. Це будуть батареї нового – третього покоління, над якими українські вчені та, зокрема, викладачі та учні Олександрійського філії МАН, працювали не один десяток років. Їх принципова відмінність від попередніх поколінь в тому, що у виробництві використовуються органічні матеріали. Повна відсутність будь-яких шкідливих компонентів робить ці батареї воістину екологічними. Так, поки ККД органічних батарей нижче кремнієвих, однак, якщо сьогодні середня ціна стандартної сонячної батареї становить 1-1.5 тис. доларів, то наша буде коштувати не більше 150 доларів! Відповідно в рази скорочуються терміни окупності цього обладнання. Раніше це було головною перешкодою, відлякує інвесторів. І головне – це абсолютна безпека, чого не скажеш про кремнієві батареях, які навіть утилізувати не так просто”, – розповідає один з ініціаторів і розробників даного проекту, директор департаменту інноваційних впроваджень ТОВ «ПромКонверсія», керівником секції НТТ Малої Академії Наук Сергій Камінський, повідомляє “Олександрійській тиждень”.

“Сьогодні у світі вже налічується з десяток підприємств, що випускають аналогічну продукцію, але в Україні ми будемо першими. У підприємство планується вкласти близько 7000000 гривень. Планова потужність вироблених батарей – 40 МВт на рік для першого року. На виробництві будуть зайняті до 50 осіб. Усі матеріали та комплектуючі будуть вітчизняні. Під завод ми викупили виробниче приміщення в районі Марто-Іванівки, частина обладнання зараз закуповується, а інше будемо виготовляти самі. До жовтня плануємо завершити підготовчі роботи і монтаж. Якщо все піде за планом, то вже до кінця року отримаємо першу продукцію. До речі, черга на нашу продукцію вже розписана на 4 роки вперед.

Що стосується безпосередньо будівництва сонячної електростанції, то тут не все так гладко. Нашому підприємству попередньо виділено ділянку землі під будівництво електростанції потужністю 1 МВт в районі ТЕЦ 1-2 (проект розроблений Національною академією наук спільно з Олександрійським філією МАН). Вартість проекту – 7000000 гривень”, – заявив Сергій Камінський.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар