У Кіровограді має бути перейменовано 100 вулиць – топонімічна комісія

На сьогоднішній день топонімічна комісія Кіровоградської міськради затвердила 29 пропозицій по перейменуванню вулиць, проспектів, провулків. Загалом мають бути перейменовані 100 топонімічних об’єктів міста.

“Навесні Верховна Рада України прийняла Закон про декомунізацію. І міська рада повинна його виконувати, – коментує роботу топонімічної комісії начальник управління з питань внутрішньої політики  міськради Сергій Запорожан. – Над цим, власне, і працює топонімічна комісія, яка відтепер збирається майже щотижня. Ми не вигадуємо назви – ми виносимо на затвердження варіанти назв, які запропоновані кіровоградськими істориками, краєзнавцями і небайдужими громадянами міста”.

Читайте більше: У Кіровограді перейменують ще 16 вулиць

Читайте більше: Центральні вулиці Кіровограда отримають нові назви

Також Сергій Запорожан пояснив за якими критеріями будуть перейменовані топонімічні об’єкти:

  1. Історичні першоназви: Велика Перспективна, Дворцова;
  2. Історичні персонажі, пов’язані з містом: Євген Чикаленко;
  3. Назви загальноукраїнського та загальноєвропейського значення: Ярослава Мудрого;
  4. Назви, прив’язані до географічних об’єктів міста: Бессарабська.

“Якщо міська рада не дійде згоди щодо перейменування вулиць міста, то цим питанням, за бажання, займеться голова Кіровоградської облдержадміністрації. Якщо ж він відмовиться брати на себе таку відповідальність – підключиться Український інститут національної пам’яті, який надасть свої пропозиції на затвердження Верховної Ради України”, – прокоментував ситуацію щодо перейменування вулиць міста Сергій Запорожан.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар