Кіровоградцям розповіли про кредитні шахрайські схеми

Сьогодні, 27-го липня, кіровоградцям розповіли про ситуацію, яка може трапитися з кожним із нас – шахрайські схеми при наданні приватних кредитів. У конференції брали участь постраждалі –  Ірина Дядюра, Анна Любомська та керівник юридичної консультації Роман Швець.

Як розповіла Ірина Дядюра, 21-го листопада 2013 року вона скористалась послугами кредитної спілки, тому що їй терміново потрібні були кошти на лікування дитини. Пізніше виявилось, що кредитної спілки по суті немає. Є лише фізична особа – Комаров Антон Олексійович.

«Ми ходили до банку, там отримали відмову. Побачили оголошення кредитної спілки про те, що вони дають гроші без довідки про доходи. Офіс їх знаходився у приміщенні готелю «Київ», кабінет номер 5, – розповідає потерпіла Ірина Дядюра. – Ми прийшли туди, сталося все дуже швидко. Ірина, працівник цієї спілки, з кимось поговорила по телефону, і з’ясувалося, що цей кредит (3 000 грн) мені надає якась приватна особа – Комаров Антон Олексійович. Я його не бачила, не спілкувалась з ним, але Ірина сказала, що гроші надає саме він. З ним я мала і розраховуватись. Дали номер карти, на яку потрібно було надсилати гроші. Вийшли ми з цієї спілки, пішли на зупинку до банкомату, Ірина зняла з картки 3 500 грн, а 3 000 грн дала мені на руки. А кредитний договір ми підписали на 13 600 грн. Коли ми писали розписку, домовлялись, що 3 000 грн дають одразу, а 10 – пізніше. Взагалі мені потрібно було лише 3 000 грн, а не 13 000 грн. Потім ми з цією Іриною не спілкувались, не могли вийти на зв’язок.  Там, у готелі Київ, цього офісу спілки вже немає, пропали вони. А Комаров вимагає цих грошей від мене. І навіть вже не 13 000, а 16 000 гривень», – розповідає потерпіла Ірина Дядюра”.

Ситуацію прокоментував керівник юридичної консультації Роман Швець. Шахраї, за його словами, стверджують, що договір був підписаний у Дніпропетровську, при тому, що одна з потерпілих взагалі ніколи не відвідувала це місто.

«Стягує гроші фізична особа – громадянин Комаров, який взагалі є жителем Дніпропетровська. Ми звернулись до міліції, просимо керівників правоохоронних органів  та робітників ЗМІ, звернути на це увагу, вжити заходів. Прописати, що вказане правопорушення підпадає під ст. 190 – шахрайство, і ст. 192 – заволодіння коштами особливо великих розмірів, шляхом зловживання довіри. Ми це все прописали, відкрито кримінальне провадження по цій справі. Зараз цим займається Кіровоградське міське відділення. Ми  хочемо об’єднати всі ці провадження, потерпілих витягнути зі справ, наказати по закону цього шахрая, який заволодіває коштами людьми. Людьми, які підписують договори, не розуміючи юридичних наслідків.

Сам громадянин Комаров на засіданнях не з’являється, більше того, у додатках до заяви немає копії його паспорта. Тобто ця заява не може мати навіть юридичної сили», – зауважив фахівець.

На прес-конференції також торкнулися питання, чому в готелі «Київ» не перевіряють фінансову документацію та ліцензії тих фірм, яким надають офіс. Роман перелічив декілька таких фірм: «Крім цієї кредитної спілки там ще є офіс таксі, у яких немає ліцензії. В іншому офісі позичають гроші без довідок і документів. Ці корупційні схеми вже мають бути зупинені».

Якщо з вами сталась схожа ситуація, ви можете звернутись до Романа Швеця за номером телефону: +38 (098) 701-67-97.

Альона Олійник для Першої електронної.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар