Кіровоградщина: учасників бойових дій закликають здати аналізи на гепатит С

З початку ведення антитерористичної операції на сході України Кіровоградський військовий госпіталь провів 111 експрес-тестів на наявність вірусу гепатиту С у військових. 17% протестованих мають позитивні результати. За офіційною статистикою на Кіровоградщині кількість інфікованих гепатитом С становить 3-6% (на майже мільйон населення області офіційно зареєстровано лише 1034 інфікованих). Працівники медицини та волонтери б’ють на сполох, оскільки у середовищі військових цей показник явно перевищує статистичні для області норми.

«Причина того, що кіровоградські військові потрапили у групу ризику в тому, що медична допомога надається їм в екстрених умовах, не завжди лікарям вдається зберігати санітарні норми», – пояснив причини невтішної статистики Андрій Гардашников.

Задля виявлення кількості інфікованих гепатитом С серед військовослужбовців, які повернулися із зони АТО, кіровоградські лікарі об’єдналися з БО «Відкрите серце» та ініціювали проведення безкоштовної кампанії тестування на гепатит С.

«Один експрес-тест коштує в середньому 60-70 гривень. У військовому госпіталі учасники АТО можуть пройти його безкоштовно. Їм це необхідно, враховуючи те, що вони входять до групи ризику, їм така діагностика вкрай потрібна, – розповідає член правління БО «Відкрите серце» Наталя Каплун. – Позитивний результат експрес-тесту – не вирок. Це знак того, що треба зробити більш глибоку діагностику у свого лікаря інфекціоніста чи у приватній клініці. Там і буде поставлений остаточний діагноз».

Благодійна організація «Відкрите серце» подарувала кіровоградському військовому госпіталю 50 міні-тестів на виявлення гепатиту С, з допомогою якого учасники антитерористичної ситуації можуть безкоштовно перевірити себе на наявність інфекції. Перші експрес-тести зроблено вже сьогодні для пацієнтів госпіталю. Інші військові можуть пройти тестування до кінця тижня з 10.00 до 16.00.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар